cultura

Qüestionen la compra del fons Tusquets

L'Associació d'Arxivers Gestors de Documents de Catalunya critica la política d'adquisició de patrimoni documental del Departament de Cultura en el cas de la recent compra del fons Tusquets, que inclou la correspondència de qui va ser l'editora de Lumen durant dècades, Esther Tusquets.

L'Associació planteja, en un comunicat enviat ahir, fins a quin punt aquests documents, relacionats amb el dia a dia de l'editorial, pertanyen a la família –a qui els han comprat–, i no al grup empresarial que integra actualment el segell. “Des de quan premiar la disgregació d'un fons amb la seva compra forma part de la política d'adquisició de patrimoni documental d'un país?”, denuncia l'associació. I encara van més enllà: “Quin missatge s'està enviant a tots els propietaris de fons personals, patrimonials i empresarials que, després de dècades de sensibilització a càrrec d'arxius municipals i comarcals, estan disposats a cedir-los gratuïtament a canvi del seu tractament adequat?”

Per acabar, també lamenten que, mentre la Generalitat gasta 366.065 euros en aquest fons, “s'ha eliminat una línia de subvenció per elaborar instruments de descripció de fons d'arxiu públics i privats, sense cap explicació de la penúria pressupostària”.

Segons fonts del Departament de Cultura de la Generalitat, que el 14 de gener passat va fer pública la compra d'aquest conjunt integrat per 1.046 documents, “l'objectiu de la política d'adquisició de patrimoni documental és que no marxin els arxius de Catalunya i que es puguin conservar en institucions del país”. Properament, a més, es donaran a conèixer noves compres de llegats documentals, que també aniran a la Biblioteca de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia