Política

Rajoy imposa silenci

El govern espanyol, a instàncies de l'executiu de Fabra, obri un expedient sancionador d'un milió d'euros a ACPV

Obliga l'entitat a tancar les emissions radiofòniques al País Valencià

Un grupuscle blaver va denunciar l'entitat


L'ofensiva contra els mitjans de comunicació catalans al País Valencià torna a centrar l'estratègia del govern d'Alberto Fabra, en aquesta ocasió amb cobertura legal del govern espanyol. Les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació ja no arriben als oients valencians a través de les freqüències habituals; es van deixar de sintonitzar al País Valencià segons després dels senyals horaris de les huit de la vesprada d'ahir.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV), propietària dels repetidors que han fet possible l'arribada del senyal durant més de vint anys, va decidir suspendre-les després de conèixer que el Ministeri d'Indústria ha obert un expedient sancionador per la instal·lació d'estacions radioelèctriques i la utilització de freqüències sense autorització referides a aquestes emissions. Les sancions poden comportar una multa de fins a 500.000 euros cadascuna, segons la notificació que l'entitat que presideix de forma honorífica Eliseu Climent va rebre divendres passat.

El mateix escrit del ministeri requereix a l'entitat “que s'adopten les mesures necessàries per a l'immediat i efectiu cessament de les emissions; amb l'advertència que, en cas d'incompliment del que es requereix, l'administració procedirà al precintament dels equips i aparells que formen part de la xarxa de difusió”.

Finalment, el ministeri els fixa un termini d'un mes per presentar les al·legacions que consideren oportunes davant “ l'òrgan competent per imposar la sanció que corresponga”. El cessament de les emissions, però, no comporta la retirada de les sancions econòmiques que Indústria podria reclamar en qualsevol moment. El secretari general de l'entitat, Toni Gisbert, va confirmar que el servei jurídic de l'entitat estudia en profunditat el cas i ja treballa en les al·legacions que presentaran, que se centraran en el fet que no hi va haver comunicació prèvia.

Iniciativa blavera

El procediment obert contra Acció Cultural té l'origen en la denúncia que el grupuscle blaver Círculo Cívico Valenciano va fer davant la conselleria de Presidència i que aquesta va traslladar a la secretaria d'Estat per a les Telecomunicacions i la Societat de la Informació. A l'expedient s'explica que després de realitzar les inspeccions oportunes i de requerir documentació a ACPV “queda comprovat que no disposa de les corresponents autoritzacions”. Aquest és l'argument que van fer servir ahir fonts d'Indústria per desvincular l'expedient sancionador de qualsevol “intencionalitat política”. “Es tracta –van afirmar– de la resposta administrativa a un ús indegut de l'espai radioelèctric; és el procediment habitual quan es produeixen infraccions d'aquesta mena.” De la seua part, el ministre José Manuel Soria no va voler fer cap declaració.

Tancar el cercle

El cessament de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació suposa el tancament del setge a què els mitjans públics catalans han sigut sotmesos pels diferents governs valencians, l'expressió màxima del qual va vindre amb el tancament de TV3. En aquella ocasió va ser l'executiu de Francisco Camps qui va ofegar econòmicament l'entitat també amb diversos expedients. Això no obstant, una sentència del Tribunal Suprem va anul·lar les actuacions de la Generalitat Valenciana i li va ordenar tornar les multes. L'alt tribunal recordava al Consell que no tenia atribuïda capacitat sancionadora en aquesta matèria, atorgada en exclusiva al govern espanyol.

Alberto Fabra no ha dubtat a seguir el camí assenyalat i ha actuat, utilitzant els blavers d'escut, com ja va advertir el seu vicepresident quan se li preguntava per la possible reobertura de les emissions de TV3. “Si es comet alguna infracció o il·legalitat la posarem en coneixement del ministeri”, va dir José Ciscar. El País Valencià es queda així sense mitjans audiovisuals de cobertura autonòmica en català.

La gangrena catalana s'ha de tallar; és la reacció del govern del PP al procés de Catalunya
Eliseu Climent
President d'honor d'ACPV
Ja sols els queda prohibir internet. Buscaran arguments legals però és un clar atac a la llengua
Francesc Homs
Conseller de presidència
Insto valencians i catalans a defensar els seus drets lingüístics perquè això és un atac més a la llengua
Artur Mas
president de la generalitat
És un nou cop d'estat que segresta el dret dels valencians a rebre informació en la seua llengua
Agustí Cerdà
president d'ERPV

Sense mitjans en llengua pròpia

El cessament de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació suposa el colp de gràcia a la informació audiovisual d'àmbit autonòmic en llengua pròpia al territori valencià. El tancament de TV3 i el de Ràdio Televisió Valenciana, que complirà dos mesos d'aquí a uns dies, deixen un panorama comunicatiu desolador per a tots els valencians que volen informar-se en català. Amb l'esforç de la dotzena d'emissores locals i televisions municipals no n'hi ha prou per donar cobertura a un territori que genera nombrosíssima informació de relleu. Per això, ahir mateix ERC va registrar al Congrés dels Diputats una proposició no de llei que reclama al govern que habilite l'espai radioelèctric necessari per garantir les emissions dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al País Valencià.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia