cultura

Gaspar Hernàndez

Escriptor

“La ficció és terapèutica”

A la Gran Bretanya, en lloc de receptar medicaments, recepten llibres, i està funcionant

Amb la seva primera novel·la, El silenci, va guanyar el premi Pla el 2009. Cinc anys després, Gaspar Hernàndez, director del programa sobre creixement personal, psicologia positiva i nova espiritualitat L'ofici de viure (Catalunya Ràdio), torna amb La terapeuta (Columna). L'actor Hèctor Amat està intentant superar un trauma: ha presenciat un assassinat i es posa en mans d'una psicòloga, de qui obté tot el suport... i més.

A ‘El silenci' tractava de la malaltia, el càncer. Aquí hi torna, però per parlar d'una patologia mental com és l'ansietat...
És el mal de la nostra època: la por. Tenim tant pors externes, com ara la de perdre la feina, com pors internes, com per exemple la de no estar a l'altura, que és la que té el protagonista, l'Hèctor Amat. La idea del llibre em va venir quan un perruquer de Figueres que em tallava els cabells (amb mi té poca feina!) em va explicar que li havia agafat un atac de pànic. Això, que és una realitat més habitual del que ens pensem, no és notícia, però ho hauria de ser perquè afecta molta gent.
Com descriuria l'Hèctor Amat?
És un home vulnerable i precisament se'n troben pocs a la literatura, de personatges així. És un home empetitit que, tot i tenir molt d'èxit, té poca autoestima, i això és un camí directe cap a l'ansietat. Volia retratar com es viu internament aquesta inseguretat, a banda de voler retre un homenatge als actors, que estan patint molt per la crisi. El personatge no està inspirat en cap actor real, però sí que té una mica de Ramon Madaula, Pere Arquillué i David Selvas..., pertany a aquesta generació d'actors que no sobreactuen i que compaginen la seva feina amb les sèries televisives.
Tanmateix, és un actor d'èxit.
Justament també volia tractar del problema de l'ego, que l'Amat tendeix a rebaixar. Avui dia, amb l'eclosió de les xarxes socials, s'estimula molt l'ego. Al mateix Facebook hi projectem el nostre jo ideal, i això pot generar ansietat en els adolescents, que potser s'adonen que no estan a l'altura del seu perfil.
L'Amat segueix un tractament amb una psicòloga per superar el trauma: quina és la seva estratègia davant la por?
No volia donar solucions en aquesta novel·la, sinó plantejar preguntes i reflectir el que passa a casa nostra. De fet, cada personatge fa el seu camí. En el cas de l'Hèctor Amat, podem dir que passa de ser un home rígid i assenyat a ser un home més flexible. La flexibilitat està renyida amb l'ansietat, i l'antídot contra la por és la rauxa. Ara, amb el procés sobiranista, veiem que preval la rauxa i la il·lusió per damunt del seny tradicional dels catalans, i això és bo perquè venim de molts anys de contenció.
I què em pot dir de la relació amb l'Eugènia Llort, la psicòloga que el porta?
Els psicòlegs són la gent més equilibrada del món?, volia plantejar. La relació pacient-psicòleg és apassionant des del punt de vista literari, perquè és una situació en la qual una persona obre la seva ment a un desconegut, i això només passa en l'enamorament.
Després hi ha l'ex de l'Hèctor Amat, la Rut, una periodista pendent d'un ERO que s'automedica amb Trankimazin...
Sí, és vegetariana però, per l'altre costat, no té problemes a l'hora de demanar tranquil·litzants al seu ex. Crec que es recepten psicofàrmacs amb massa alegria. Sóc partidari d'aquests medicaments per parar el cop, però el problema és quan el seu consum es converteix en crònic. Cal dir que aquests medicaments tenen conseqüències greus, com ara pèrdua de lucidesa.
Reivindica la novel·la per retratar els clarobscurs de la psique humana. Volia fer una obra
terapèutica?
No ho pretenia, però és clar que les bones novel·les, vaja, la ficció en general (i aquí entren les sèries televisives), tenen una funció terapèutica. A la Gran Bretanya hi ha metges que, en lloc de receptar fàrmacs, recepten llibres, i està funcionant!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia