Política

Montoro suprimeix les balances fiscals per evitar “motius de divorci polític”

El ministre vol calcular la despesa pública en funció de la inversió per ciutadà i no per territori

“Espanya està sortint de la crisi gràcies a Catalunya”, admet

Les balances fiscals, l'instrument per calcular el que cada comunitat rep i aporta a l'Estat, han passat a millor vida. Ho va anunciar ahir a Barcelona el ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, que s'havia compromès fa mesos a fer-les públiques per segon cop en la història, i que se n'ha fet enrere per no donar munició als sobiranistes. “Les balances fiscals no poden ser mai motiu de divorci econòmic ni polític”, va assenyalar. L'únic cop que es va donar a conèixer el resultat del càlcul fet per l'Estat va ser el 2008, i les dades van posar de manifest que Catalunya pateix un dèficit fiscal de 16.000 milions d'euros anuals. L'anunci de Montoro va ser rebut amb entusiasme per Enric Millo, que el va acompanyar durant la seva intervenció. Va fer tot l'efecte que al portaveu dels populars al Parlament, que a l'octubre va demanar la publicació de les balances fiscals com un gest de “transparència” de l'Estat, se li han passar de cop les ganes de saber-ne el contingut.

El nou sistema, a Girona

El nou mètode de càlcul el determinarà un grup d'experts convocats pel ministre a Girona aquest divendres que ve. L'objectiu és que, a partir de les dades subministrades per l'Estat, es calculin les diferències en el finançament dels serveis públics que reben els ciutadans en cada territori. Les conclusions del que Montoro va batejar com a “comptes públics territorialitzats” es donaran a conèixer el mes de març.

Durant la seva intervenció, el ministre no es va estar de lloar els esforços fets des de Catalunya per remuntar la crisi, i va admetre que, si l'Estat està en camí de superar-la és gràcies a les aportacions d'aquest territori. Com sempre, va fer una crida a la unitat i es va apuntar a la tesi que una Catalunya independent no tindria cap futur.

Mas-Colell exigeix “respecte”

Assabentat de l'anunci del ministre, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va exigir al govern espanyol que proporcioni a Catalunya les dades per poder elaborar les balances fiscals, com es feia en el passat, perquè els acadèmics nacionals i internacionals puguin analitzar-les i treure'n les seves conclusions. Visiblement irritat, Mas-Colell va recordar que la Generalitat espera encara les dades per poder elaborar les balances fiscals del 2011, i va demanar al govern espanyol “respecte” quan fa referència al FLA i al pla de pagament a proveïdors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia