cultura

Una exposició divulga els primers textos escrits en català i els reivindica com a valor patrimonial

Els documents daten dels segles XI-XII i són els primers testimonis escrits en llengua catalana

L'exposició posa en relació els primers textos escrits en català amb el territori d'on van sorgir

L'exposició Els orígens de la llengua catalana, que es pot visitar aquest febrer a l'Ajuntament de Tremp, mostra els primers documents escrits en català i els reivindica com a valor patrimonial de la llengua catalana. El Jurament de Radulf Oriol a Ramon IV de Pallars Jussà (1028-1047) que prové d'Orrit i d'Areny de Noguera és el primer document escrit en català. L'exposició també mostra altres testimonis de l'accés del català a l'escriptura procedents de nuclis del Pallars Jussà com Arbul, Mur o Conques. Sílvia Romero, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Tremp, ha dit que és inexplicable que aquests coneixements comprovats científicament no avancin en manuals i llibres de text.

Romero ha defensat el reconeixement per aquests primers documents escrits en català i en destaca la seva localització ja que la majoria dels primers textos conservats provenen del Pallars i de l'Alt Urgell, l'àrea de l'antic bisbat d'Urgell. Es tracta de juraments de fidelitat i declaracions de pau.

Dels nou primers documents publicats que es coneixen en català, set se situen a la zona del Pirineu occidental. Aquesta exposició mostra els documents medievals dels segle XI i XII, procedents de la zona del Pallars Jussà, que contenen importants fragments en català. L'objectiu de la mostra és reivindicar-los com a valor patrimonial de la llengua catalana.

Un dels aspectes importants per donar a conèixer al gran públic l'existència d'aquests documents és la informació sobre un moment clau en la història de les llengües: el seu accés a l'escriptura. El català va anar aflorant de manera progressiva a partir del segle IX en documents escrits en llatí, però sobretot al llarg del segle XI, quan ja trobem textos en què hi ha fragments en català significatius. El Jurament feudal de Radulf Oriol, castlà d'Areny i d'Orrit, a Ramon IV de Pallars Jussà (1028-1047), el Jurament de compareixença (1031-1035) o el Jurament feudal de fidelitat de Ramon Guillem de Pallars Sobirà a Ramon V de Pallars Jussà (1047-1098). Aquests documents contenen parts remarcables en català.

L'exposició Els orígens del català: Jo fideles vos seré posa en relació els primers textos escrits en català amb el territori d'on van sorgir i amb diversos elements arquitectònics patrimonials de l'època. Aquesta mostra ha estat produïda pels Ajuntaments de Tremp i d'Areny, les Diputacions d'Osca i Lleida, i l'Institut d'Estudis Catalans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia