Política

Testimonis del cas Puig Antich desmunten per primer cop la versió oficial del procés

Es presenta el llibre ‘Salvador Puig Antich, cas obert', del periodista d'El Punt Avui Jordi Panyella, en què per primer vegada parlen algunes de les persones que van viure de prop la detenció, el judici i la mort de Puig Antich, ara fa quaranta anys cas

Salvador Puig Antich va ser executat el 2 de març de 1974, ara fa quaranta anys. Amb l'ajusticiament culminava un procés judicial que va ser una gran farsa i on es va negar a Puig Antich el més elemental dret de defensa. La manipulació del cas va arribar fins al punt que la justícia militar va permetre a la policia franquista alterar el contingut del sumari fent desaparèixer documents, proves de càrrec que exculpaven l'acusat. Aquesta és una de les revelacions que el periodista d'El Punt Avui, Jordi Panyella, desgrana en el llibre Salvador Puig Antich, Cas Obert (Angle Editorial) , que s'ha presentat aquest dimecres a la presó Model de Barcelona.

Panyella ha accedit al sumari original del cas i ha pogut entrevistar diversos testimonis dels fets, alguns dels quals han acceptat parlar del procés i la mort de Puig Antich per primer cop en 40 anys.

Destaca, entre d'altres, la declaració del soldat Enric Palau, que en aquell moment treballava amb el jutge instructor encarregat del sumari contra Puig Antich. Aquest revela en el llibre com la policia el va obligar a preparar un sumari on no hi apareixien tots els documents. “Els agents del cos de policia manaven allí i decidien què anava al sumari i què no hi anava, quins documents s'hi incorporaven i quins quedaven guardats a l'armari del jutjat”, descriu el llibre.

Panyella ha afirmat que el testimoni de Palau, “clau en el cas”, afirma que van ser els altres policies qui van matar a Anguas. L'autor del llibre ha considerat que tot va ser “un error policial de mala praxi”, ja que, en el moment dels fets “faltaven dispositius i els agents no portaven manilles i per tant no van poder reduir Puig Antich”.

El llibre també recull el testimoni de les dues infermeres de l'Hospital Clínic que van atendre des del 28 de setembre i fins el 2 d'octubre del 1973 a Puig Antich. Aquestes expliquen que Puig Antich, durant aquells dies, no podia parlar perquè a causa de la bala que li va anar a parar a la mandíbula, “tenia la boca cosida i no podia ingerir menjar com una persona normal”.

Per això, les dues infermeres expressen la seva sorpresa quan un fiscal i dos policies van presentar-se a l'hospital i van sortir-ne amb una declaració de vuit pàgines del mateix Puig Antich. En aquelles condicions “difícilment hauria pogut fer front a un interrogatori com el descrit a l'acta”, conclou l'escriptor.

Un altre dels testimonis és el d'un mosso que estava a la sala de la comissaria on se li va practicar l'autòpsia al subinspector Anguas. Aquest testimoni “tira pel terra una de les proves documentals claus del cas”, ha afirmat Panyella, i és que, aquest reconeix que “el cadàver tenia més de tres trets”, contràriament al que diu l'autòpsia oficial.

Vídeo promocional

L'editorial Angle ha realitzat un vídeo promocional en què es recullen alguns dels testimonis del llibre, en què destaca la declaració d'Enric Palau, alferes provisional destinat el 1973 al jutjat militar, que admet que hi va haver dos sumaris i que “el que es va llegir al judici era el que la policia li va interessar que es llegís”.

En el vídeo, també es destaca les irregularitats en l'autòpsia de Francisco Anguas, el policia mort durant la detenció de Puig Antich, el 25 de setembre de 1973. La policia franquista va acusar Puig Antich de la mort de l'agent. El doctor Pere Munné, cap de guàrdia del servei d'urgències de l'Hospital Clínic la nit del 23 de setembre de 1973 explica que l'autòpsia es va realitzar amb l'agent dins d'una caixa de morts i que per tant es va fer “de manera anòmala i inadequada” i que, per tant, “el resultat final va ser precari”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia