Política

Botín està “content” que el PP i el PSOE s'oposin a la consulta

El president del Banco Santander avisa que, si es vol la confiança dels inversors, no s'ha de plantejar la independència, i espera una “solució legal”

“Catalunya i Espanya són més fortes unides”, sosté

Emilio Botín és besnét, nét i fill de banquers, i des del 1986 observa la vida política de l'Estat espanyol des de la talaia de president del Banco Santander, primer banc de la zona euro en l'actualitat. Malgrat que ahir es volia concentrar en la presentació dels 4.370 milions de beneficis que el Santander va obtenir el 2013, Botín no va defugir la pregunta sobre l'horitzó de Catalunya a la vista de la consulta convocada pel 9 de novembre, i no va ocultar que està “content” perquè el PP i el PSOE estan “en la mateixa línia”: no permetre l'exercici del dret a decidir que impulsa el president de la Generalitat, Artur Mas.

El president del Santander va centrar la seva argumentació a favor de la unitat d'Espanya en els rèdits econòmics i en el potencial risc d'espantar la confiança. “A Catalunya és fonamental per als empresaris i per als inversors que hi hagi confiança, i per tenir això no s'han de fer els plantejaments que s'estan fent en aquest moment”, va advertir Botín. El banquer, que arreu de l'Estat té una quota de mercat del 15% sumant Santander i Banesto, va confessar que no té cap dubte que la solució al que a Madrid es percep com a desafiament sobiranista no es trobarà fora de la llei. “Jo espero i estic convençut que la solució que es doni serà una solució legal”, va sentenciar.

Obviant les majories del Parlament, el banquer cantàbric va basar la seva confiança en l'aliança del president conservador, Mariano Rajoy, i el líder opositor socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba. “Cal partir de la base que Catalunya i Espanya unides tenen molta més força de la que tindrien en una operació com la que s'està plantejant. I del que estic content és que els dos grans partits nacionals estan en aquesta mateixa línia”, va revelar Botín.

Si bé el president del Santander no defuig els pronunciaments polítics, la seva línia de conducta sempre ha estat la de defensar el govern al marge de qui governi, perquè validava abans les reformes de José Luis Rodríguez Zapatero amb el mateix tarannà amb què dóna suport ara a les de Rajoy. Nascut a Santander el 1934 però format a la Universitat de Deusto de Bilbao, l'educació en el contrast de parers polítics l'ha viscut des de jove en l'àmbit familiar, perquè la seva esposa, Paloma O'Shea Artiñano, és la germana d'Iñaki O'Shea Artiñano, un històric de l'esquerra abertzale i un dels condemnats en el macroprocés 18/98 contra l'anomenada “trama civil d'ETA”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia