Societat

ARNAU DURAN

PRESIDENT D'AMICAL WIKIMEDIA

“Els catalans no creuen prou en la seva llengua”

“Els continguts de la Viquipèdia en català són tan bons o millors que els de les altres versions”

“Una de les motivacions principals dels editors és difondre el nostre idioma”

Amb només 22 anys, Arnau Duran ja du prop de 35.000 edicions de la Viquipèdia en català i és el president de l'Amical Wikimedia. I tot això mentre estudia el 5è curs d'Enginyeria Industrial.

Arnau Duran és un dels principals impulsors de la Viquipèdia en català, la versió que ocupa la quinzena posició en el rànquing mundial d'aquesta enciclopèdia en línia.

A què atribueix l'èxit de la versió catalana de la Viquipèdia?
A aquesta motivació extra que sempre tenim els catalans a l'hora de donar una mica més per la nostra llengua.
Com va néixer la Viquipèdia en català?
La Viquipèdia general es va fundar el 2001 i la versió en català va ser la segona que va tenir articles després de l'anglesa. A partir d'aquí, va anar creixent en nombre d'articles i aviat celebrarem el tretzè aniversari.
Quants col·laboradors teniu?
Cada mes tenim 3.000 editors, que van de qui fa només una edició fins a qui en fa 5.000. Dels que en fan més de 5 (editors actius), n'hi ha uns 500.
Quin perfil tenen els editors?
Precisament, la gràcia de la Viquipèdia és que hi ha tot tipus d'editors: joves, jubilats, adults, professors universitaris, persones a l'atur i gent que no té estudis. Tothom hi aporta de la manera que pot i sap.
Tenen prou voluntaris?
Prou no en som mai. Ara som suficients per anar creixent al ritme sostingut que portem, però si hi hagués més gent creixeríem més ràpid. Des de l'Associació Amical Wikimedia treballem per guanyar editors i lectors.
Quins són els principals reptes de la Viquipèdia en català?
El repte principal és guanyar lectors i, sobretot, que la gent no opti per altres versions, perquè, malauradament, molts cops l'ordinador ve per defecte en castellà. El problema d'arrel és de la mentalitat de la gent que, de vegades, no creu en la seva llengua. Els continguts poden ser tan bons o millors que en altres versions.
De fet, heu rebut premis a la qualitat.
Sí, en aquest sentit estem força ben situats i treballem perquè així sigui. No tot és quantitat. També és important que els articles estiguin bé.
També sou finalistes del premi Martí Gasull.
És un reconeixement a la gent que està dia a dia editant i aportant el seu gra de sorra per construir una base de coneixement immensa en la nostra llengua a què tothom pot accedir de manera gratuïta. Una de les motivacions principals dels editors, segons un sondeig que vam fer fa dos anys, és donar difusió a la seva llengua. Per tant, estaran contents si reben el premi, i si no, també per haver estat finalistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia