Política

CDC i Unió embasten l'aliança europea i en dilaten els noms

La federació nacionalista tanca un principi d'acord amb el PNB, CC i CxG

La incompatibilitat declarada entre Tremosa i Sedó allarga la confirmació dels candidats que encapçalaran la llista

Primer, l'aliança; després, els candidats. CDC i Unió avancen en la construcció de la coalició a les eleccions europees, però la declarada incompatibilitat entre els actuals eurodiputats Ramon Tremosa i Salvador Sedó allarga l'elecció dels caps de llista. La federació nacionalista va tancar dimarts un principi d'acord amb el PNB que implica igualment Coalición Canaria (CC) i Compromiso por Galicia (CXG).

Els convergents van optar per la reedició de l'aliança tradicional, en la línia de la vella Coalició per Europa, després del fracàs de les negociacions amb ERC per bastir una candidatura cívica unitària que ha tensat les ja convulses relacions amb Unió. Un cop confirmades les forces integrants de l'aliança alternativa –a l'espera que s'hi pugui afegir algun altre partit de les Illes o el País Valencià– CDC i Unió negocien per trobar una solució pactada sobre els candidats, segons fonts de CiU, que hauria d'arribar aquest mes de febrer.

CDC insisteix que el seu candidat (i cap de cartell de la coalició) és i ha de ser Tremosa, que a diferència de Sedó no és un home de partit sinó de perfil independent. El partit d'Artur Mas encara no té dates per a l'elecció del nom ni presses per fixar un calendari mentre el contenciós es manté. Mentrestant, al carrer Còrsega es remarca la importància que sigui el número u qui en condicioni la resta, i no a la inversa, com ha passat en anteriors conteses electorals. Així que, si bé és cert que cada partit de la federació ha de triar el cap de cartell en el seu propi procés intern, també ho és que la necessària entesa en condiciona els noms.

Fonts de CDC es mostraven ahir convençudes que el pacte finalment es produirà, i situaven el soroll entre Tremosa i Sedó en la normalitat de la mala salut de ferro de la federació, habituada a les tensions internes.

El candidat d'Unió ocuparà el tercer lloc de la llista, després del PNB. El partit de Josep Antoni Duran i Lleida preveu ratificar-lo en un consell nacional previst pel 22 de febrer. Fonts dels socialcristians apuntaven que es manté la previsió de nomenar Sedó, però recordaven que la tria correspon al comitè de govern. La direcció podria concretar-la el dia 17 o el mateix dissabte del consell nacional i del congrés de reforma d'estatuts, a primera hora del matí.

Sobre el programa electoral de l'aliança, hi ha un acord salomònic. Cada partit defensarà el seu projecte territorial sense ingerències. És sabut que CiU planeja fer èmfasi en el procés sobiranista, amb un punt comú al full de ruta electoral amb els partits del front proconsulta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia