Opinió

La saviesa dels proverbis

El febrer és un mes curt. I m'ha semblat que oferir un ram de proverbis i d'aforismes, o sigui, de frases curtes però de pensament llarg, podia ser oportú

A la Bíblia hi tenim dos llibres que es complementen: el llibre dels Proverbis i el llibre de la Saviesa. El llibre dels Proverbis conté molta saviesa i el llibre de la Saviesa és ric en proverbis. Hi recorro sovint. I mai en surto decebut, els obri per on els obri, sempre hi ha un pensament que sembla esperar-me. Parlo per mi. Però estic segur que és una experiència comuna a tots els lectors de la Bíblia, el llibre dels llibres. El present article el dedico a proverbis de tot el món, que guardo en notes i en fitxes, i que responen a aquesta afecció que dec a la lectura dels dos llibres bíblics esmentats. Espero que el lector en tregui profit. El febrer és un mes curt. I m'ha semblat que oferir un ram de proverbis i d'aforismes, o sigui, de frases curtes però de pensament llarg, podia ser oportú. Tant de bo sigui així.

1.- El secret per avorrir la gent consisteix a voler-ho dir tot (Voltaire). 2.- La gent es cansa de tot, i en primer lloc d'allò que més els agrada (B. Shaw). 3.- Una part dels homes actua sense pensar, l'altra pensa sense actuar (Foscolo). 4.- Algunes persones en ballen més que en toquen (popular). 5.- Amb força de voluntat, fins i tot una rata es pot menjar un gat (proverbi àrab). 6.- El món és dels que no dormen (algú que patia d'insomni). 7.- Saber què faràs demà val tant com la riquesa (proverbi àrab). 8.- El que treballa per ell, treballa per tres (proverbi italià). 9.- Mata més gent la mel de l'adulació que el verí (proverbi persa). 10.- El camp només vol tres coses: bon treballador, bona llavor i bon temps (quasi res, digué un pagès). 11.- L'alegria intensa sol ser invisible (proverbi indi). 12.- L'alegria és un remei que no es ven a les farmàcies (proverbi italià). 13.- El camí de la glòria també acaba a la tomba (T. Gray). 14.- La vanitat dels altres resulta insofrible, perquè ofèn la nostra (Rochefoucauld). 15.- L'amic lleial ajuda sense fer preguntes (J. Renard). 16.- El teu millor parent ets tu mateix (proverbi francès). 17.- El revòlver s'equivoca, el ganivet mai (Casaldàliga). 18.- No hi ha pregària que ens immunitzi contra el ganivet (Casaldàliga). 19.-Quan el poble no té veu, ¿de què serveixen els himnes? (proverbi universal). 20.- Recorda't que la veritat no se l'ha de trair: se l'ha de revelar! (proverbi periodístic). 21.- La ignorància d'algunes persones és realment enciclopèdica (gran veritat). 22.- Al principi era la paraula… Al final, el bla, bla, bla. (J. Lec). 23.- A alguns caldria instruir-los un procés de reflexió (a mi m'ho has de dir). 24.- El fang té a vegades l'aparença de profunditat, però no deixa de ser fang (J. Lec). 25.- Disposar d'un boc expiatori és el somni dels periodistes de la premsa groga, i si a més el poguessin munyir, ja seria el súmmum (Jerzy Lec). 26.- Alguns silencis contenen errors lingüístics (proverbi gramatical). 27.- La irreflexió mata. Els altres. (J. Lec). 28.- “Porc salvatge”, cridà la truja, i el porc li agraí el compliment. 29.-El descobriment d'Amèrica no és mèrit dels americans. Quina vergonya, no? 30.- Pensa, abans de parlar. Ja no diguem abans d'escriure. Pensa fins i tot abans de pensar. Simplement pensa. Tots t'ho agrairem (proverbi comú). 31.- Llàstima que al Paradís s'hi hagi d'anar amb el cotxe de la funerària (proverbi dels difunts). 32.- La veritat solem enterrar-la sense làpida. 33.- (l'edat de Crist, l'últim proverbi d'avui). He après que una vida no val res, però que res no val una vida (Malraux).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia