Política

Antifrau investiga la malversació de 300 milions

El director de l'OAC, Daniel de Alfonso, remarca que els diners corresponen a 86 inspeccions obertes

Insisteix a demanar que es tipifiqui com a delicte l'augment injustificat de patrimoni

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) té obertes en aquests moments a l'entorn de 86 investigacions que, sumades, impliquen la presumpta malversació de 300 milions d'euros. El director de la institució, Daniel de Alfonso, ho va confirmar ahir en una entrevista a TV3 en què va assegurar que, tot i que els casos de suposada corrupció tenen més visibilitat, “cada vegada n'hi ha menys”. Una quinzena d'investigacions ja s'han posat en mans de la fiscalia, tres de les quals s'han arxivat mentre que una dotzena segueixen el seu procés judicial. Totes elles neixen de denúncies que han arribat a l'oficina. En aquests moments, en tenen més de 600 damunt de la taula.

De Alfonso, que lidera l'OAC des de juliol del 2011, és un ferm partidari de tipificar com a delicte l'augment injustificat de patrimoni personal durant l'exercici d'un càrrec públic, una iniciativa que queda en mans de l'Estat perquè requeriria la modificació del Codi Penal. El director de l'OAC ja va fer aquesta proposta en la cimera contra la corrupció celebrada al palau de la Generalitat el febrer de l'any passat i ahir hi va tornar a insistir. El director d'Antifrau va recordar que es tracta d'un control ja existent a França al qual se sotmetria tot representant públic, fins i tot en el seu cas. “Si no es pot justificar l'increment de patrimoni, llavors és un delicte”, va sentenciar. Al seu parer, detectar un augment injustificat seria fàcil ja que es crearia un registre en què els càrrecs donarien compte del seu patrimoni quan entressin a treballar a l'administració i quan en sortissin.

Regulació dels lobbies

Pel que fa al finançament dels partits, De Alfonso considera que, a més de controlar-lo a través de la llei de transparència que s'està elaborant en el Parlament, també caldria que hi hagués un control dels lobbies per tal que les seves aportacions no fossin a canvi “d'alguna cosa”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia