cultura

Les reformes les mana la demanda

Basiana vol recuperar un edifici abandonat per a la cultura que és tres cops més gran, 15 anys després de la compra de la Nau Ivanow

El 23 de desembre del 1997, el fotògraf, arquitecte i activista Xavier Basiana comprava la Nau Ivanow, una antiga fàbrica de pintures de La Sagrera. Feia 1.200 metres quadrats. Amb el temps, el projecte va anar absorbint naus fins a sumar 3.000 metres. Avui, Basiana està desvinculat de la direcció de la Ivanow, tot i que gestiona, de manera externalitzada, dues de les naus amb el projecte Espai 30. Des de fa una setmana, té les claus d'un edifici que vol transformar de nou. Quinze anys més tard de la seva aventura, disposa d'una cessió de la finca que està tancada fa cosa de cinc anys i té més de 10.000 metres construïts. Per ara, prudent Basiana es planteja netejar la planta baixa i la primera planta (que ja sumen uns 3.000 metres quadrats). A diferència de moltes reformes impulsada per l'administració, la recuperació planta a planta de l'edifici dependrà de les demandes dels interessats: “L'edifici ho anirà dient”, insinua Basiana.

La Mistral és un projecte independent de la Nau Ivanow, avui. En un comunicat, l'equip de la Fundació Sagrera aclaria fa uns dies que “no té previst l'obertura enlloc, tampoc a l'Hospitalet, de cap centre iguals característiques i filosofia com les de l'actual Nau Ivanow”. Xavier Basiana, fundador l'any 1998 de la Nau Ivanow, però desvinculat des de ja fa uns anys de la seva gestió i vinculat a la Fundació a través d'un altre projecte (Espai 30), engegarà a títol individual un projecte semblant al que va començar aquí aleshores, un espai multidisciplinari obert a tots els creadors, però totalment deslligat de la Fundació Sagrera i diferent en les línies i els objectius de la Nau Ivanow. Basiana, que ha rebut els ànims de l'equip que gestiona avui la Ivanow, no amaga la voluntat de traslladar sinergies entre l'Espai 30 i la Mistral.

De resultes d'un incendi, va caure el fals sostre i el ciment va quedar ennegrit. Basiana no vol ni pintar-ho. Perquè en aquell espai vol situar un petit teatre (que podria integrar les rampes de pujada i baixada de vehicles per a escenari). La primera idea contempla tirar a terra una porta tapiada i permetre l'accés pel pàrquing exterior (encara pintat a terra), ple de brossa i herbes. La primera planta, d'entrada, serà per a la temporada de primavera i estiu, preveient que no es pugui aïllar bé del fred. L'Ajuntament ha aconseguit que una empresa patrocini les reformes mínimes amb un valor d'uns 60.000 euros. Quan obrirà les portes? Ahir es parlava de fer una acció per a les festes de la primavera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia