Política

Duran qüestiona l'acció exterior del Govern i algun contingut del memoràndum

Revela una reunió frustrada entre Mas i Rajoy per Nadal, tot i que no desisteix que es vegin

El portaveu de CiU al Congrés i dirigent d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat aquest dijous que desconeix el que fa el Govern en matèria exterior, però ha dit que hi ha coses que no li agraden i, així, ha criticat algun contingut de l'últim memoràndum elaborat per la Generalitat per defensar la consulta a nivell internacional.

En una entrevista amb TVE, Duran ha recordat que en el primer govern d'Artur Mas se li va oferir assessorar en matèria exterior, però en la segona va assumir tota la responsabilitat el conseller de Presidència, Francesc Homs: “No tinc ni idea del que estan fent, però veig algunes coses que no m'agraden”, ha subratllat.

El líder d'Unió no ha volgut entrar en detall perquè, ha dit, el que no li agrada ho comunica a Mas en privat. Malgrat remarcar que no ha llegit el memoràndum, sí que té alguna informació per la premsa, i per això ha qualificat de “barbaritat” que es pugui comparar la situació catalana amb la d'Ucraïna.

L'informe de la Generalitat, titulat “Estrènyer llaços en llibertat”, reflexiona sobre les relacions d'Ucraïna amb l'URSS a principi dels 90 i assenyala que quan es tanquen “en fals” alguns debats es pot “desembocar” en una situació com la que viu aquest país en aquests moments, en un paral·lelisme amb la situació catalana.

El president de CiU al Congrés ha assegurat que “ell farà tot el que estigui en les meves mans” perquè no passi el mateix d'Ucraïna, i ha remarcat que són molts els catalans que no desitgen que això s'acabi “amb gent al carrer, amb pals enfrontant-se a la policia i amb morts”.

Reunió frustrada Mas-Rajoy per Nadal

Duran ha revelat aquest dijous que ell mateix va fer d'intermediari i va proposar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que es reunís amb el president de la Generalitat, Artur Mas, aprofitant el “poc moviment” de les festes nadalenques. “Rajoy sap que jo en nom de Mas li he demanat una entrevista”, ha apuntat en declaracions a TVE. Tot i ser pessimista amb el diàleg entre governs, Duran ha assegurat que “no llença la tovallola”.

El dirigent de CiU i d'UDC ha remarcat que, encara que Mas digui que no, ell sí que creu que es va directe a un “xoc de trens” per la falta de diàleg i ha advertit que seria “terrible” si aquest procés comportés una ruptura entre CDC i UDC, que va estar a punt de produir-se en les negociacions per la candidatura eleccions europees.

El democratacristià, que ha advertit que una Catalunya independent sortiria de la UE, ha subratllat que coneix la “inquietud” de dirigents de la CDU i del Govern alemany amb els quals ha parlat del procés sobiranista, i que hi ha empresaris catalans que en discrepen, encara que també n'hi ha que són independentistes: “Hi ha de tot en la vida del senyor”, ha indicat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia