Societat

FERRAN MARTORELL

PUBLICISTA I EXPRESIDENT DEL RCD ESPANYOL

“En aquest país, si no ets corrupte, ho tens malament”

El futbol també es un negoci: els clubs ja no competeixen i només pensen a guanyar”
Pintura contra corrupció?
Sí, en el sentit espanyol de la corrupció. Als països nòrdics, ser corrupte no està ben vist. Aquí, si estafes, ets llest. Hi ha qui es manifesta amb pancartes, però si poden estafar, ho fan. El mateix passa a Itàlia amb Berlusconi, o a Grècia.
Alguns dels quadres tenen inscripcions il·legibles. Què hi escriu?
He escrit coses que no volen dir res, però em descarrego de la dosi de corrupció que m'emprenya. És la meva manera d'expressar-ho.
Els pinzells són una afició casual?
De jove, havia pintat, el que passa és que ara m'he jubilat, tinc molt temps lliure i necessito distreure'm. Sempre m'havia agradat l'impressionisme, però com que ara està démodé, vaig decidir fer art contemporani. Em centro en la corrupció, tot i que també he fet quadres de l'Espanyol i del Barça, que la meva dona és molt culer.
Pintar a la terrassa forma part de la seva inspiració?
M'agrada fer coses diferents. Ni oli, ni aquarel·la: barrejo pintura acrílica amb cafè. Aprofito per penjar els quadres a casa, tot i que alguns se'ls emporten les meves filles. És divertit perquè l'edifici d'aquí al costat és d'Hisenda i hi veig els inspectors treballant.
La creativitat és part del seu ofici?
Vaig començar treballant com a publicista a la Nestlé i, com que volia créixer més, vaig muntar la meva pròpia agència. He treballat amb les primeres marques i he fet moltes campanyes importants, fins i tot polítiques.
No ha pensat a tornar a involucrar-se en el futbol base, com quan tenia la seva pròpia fundació?
El futbol base d'avui és una merda; ja no hi ha filosofia de jugar a futbol per aprendre. A la Fundació Ferran Martorell no cobràvem als pares, controlàvem el rendiment escolar dels jugadors i fèiem un bon planter. Molts juguen ara internacionalment i me'n sento molt orgullós.
Espanya és un país de contrastos: líders en futbol i en corrupció.
El futbol també és un negoci; els clubs estan hipotecats, depenen dels bancs i ja no pensen en la competició esportiva. No em sembla bé que tot es reparteixi entre dos equips. Les finals de copa sempre són entre Barça i Madrid, i el mateix passa amb la lliga.
També pinta per reivindicar la seva manera de veure el futbol?
Jo he estat futboler tota la vida. El camp de Sarrià era una finca de la meva família. El meu tiet era porter i jugava a l'Espanyol sense cobrar un duro.
Ara els jugadors cobren massa?
És vergonyós que un senyor que dóna cops de peu a una pilota cobri més milions que 40 enginyers. També cobren massa els mànagers i els presidents, que n'hi ha uns quants de xoriços. I com més tens, més corrupte pots ser.
Quina obra és la més representativa de l'exposició?
El meu favorit és un quadre amb una aspa vermella pintada al centre. És el primer quadre sobre la corrupció i ha tingut molt èxit. A l'exposició [Pop Up Gallery, carrer Rector Ubach, 55], hi ha 29 obres de la mateixa temàtica.
No és contradictori que un empresari pinti contra la corrupció?
Els grans empresaris són una minoria molt selectiva. En aquesta societat, estan obligats a ser corruptes perquè si no, no són bons empresaris. S'han de fer els llestos i amagar el que hagin d'amagar. Si no, ets ruc.
El carrer és ple de formes de protesta contra la corrupció. Per què ha triat la pintura?
La meva protesta és involuntària. Treballo amb colors apagats perquè la corrupció és bruta. Tot gira al voltant del poder econòmic i polític. En aquest país, si no ets corrupte, ho tens malament.
Espera que l'exposició desperti un esperit reivindicatiu?
Als anys vuitanta, Paco Marhuenda, que és molt intel·ligent, em va batejar com “l'home de la corbata negra”, perquè havia decidit vestir sempre amb corbates negres com a forma de protesta. Una vegada vaig dir que, si se solucionava, em posaria una corbata de colors com les del Carrascal. Però no crec que en tingui oportunitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia