Política

L'ANC vol l'empara de la UE si l'Estat rebutja la consulta

Només donarà suport als partits que incloguin aquesta petició en els programes electorals dels comicis europeus

El secretariat aprova la declaració de febrer, en què considera irrenunciable el 9-N

Vint-i-quatre hores abans de signar ahir la declaració de febrer, els membres de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) encara intentaven que els partits polítics constituïssin una candidatura conjunta per presentar-se a les eleccions europees amb una petició clara; la convocatòria d'una consulta a Catalunya sobre el futur polític del país.

Amb l'anunci ahir de la declaració de febrer, l'ANC gira full a aquest objectiu no assolit, si bé continua amb la mirada fixa en Europa en cas que, com tot sembla indicar, l'Estat espanyol prohibeixi la convocatòria del referèndum. Per aquest motiu, el secretariat de l'ANC, reunit ahir a Manresa, va aprovar un text que en el sisè apartat concreta els “punts en comú” que haurien de recollir els partits que donen suport a la consulta en els programes electorals respectius pels comicis del 25 de maig.

Intervenció europea

Així, s'exigeix a les formacions que es comprometin a demanar “l'empara del Parlament Europeu per garantir la celebració de la consulta, a més de la intervenció europea en el procés posterior si l'Estat espanyol no accepta l'aplicació pràctica dels seus resultats”. La declaració deixa clar, en el setè punt, que l'ANC “només donarà suport” a les candidatures que incloguin aquests requisits en el programa electoral del partit.

Aquesta és la novetat més important de la segona declaració que fa pública l'ANC –la primera, declaració de novembre, es va signar al municipi de Seva quan encara es desconeixia la data i la pregunta de la consulta– i inclou altres requisits per afegir als programes electorals, com per exemple “el caràcter irrenunciable de la consulta prevista pel 9 de novembre”.

L'ANC ha volgut constatar el fracàs de la candidatura única i en la declaració no s'estalvien crítiques als partits que van rebutjar-ne la constitució. “Lamentem profundament que en aquests moments decisius els partits polítics no hagin estat capaços de recollir el clam d'unitat del poble”, es recull en el preàmbul del text. I és que per l'ANC una candidatura conjunta hauria permès internacionalitzar el conflicte i “fer sentir la veu amb tota la força possible dins de la Unió Europea”.

Però no tot en el text són crítiques. La segona declaració dóna per bona la data de la consulta malgrat que des de l'ANC s'havia reclamat que es convoqués al maig. “L'ampli acord polític aconseguit justifica l'endarreriment respecte del que havíem proposat”, s'assenyala en el preàmbul d'una declaració de tres fulls. La concreció, per l'ANC, dels punts en comú que haurien d'incloure els partits pro consulta als programes electorals del maig, arriba pocs dies abans que el president Artur Mas es reuneixi amb ERC, ICV i la CUP per acordar, precisament, el text que defensaran en els comicis europeus.

Desobediència

Al marge de la pròxima convocatòria amb les urnes, la declaració de l'ANC també tracta altres temes d'actualitat, com ara la sentència del TSJC que obliga a impartir un 25% de castellà en el currículum escolar. Davant del que considera “atacs sistemàtics dels aparells de l'Estat espanyol”, l'ANC “s'hi oposarà decididament” i “adoptarà les accions d'insubmissió i desobediència” que siguin necessàries per defensar la sobirania.

L'ANC traslladarà els pròxims dies el contingut de la declaració als partits polítics per obrir converses i aconseguir que les demandes de l'assemblea es recullin de manera fidel als programes electorals.

La UE serà el marc principal on es jugarà el reconeixement de la independència de Catalunya, un afer intern de la UE
La unitat d'acció política, cada cop més necessària, és lluny de ser una realitat
Declaració de Febrer

Crida a les associacions per treballar plegats

Un dels reptes de l'Assemblea Nacional Catalana els pròxims mesos i al qual dedicarà importants esforços serà atreure el màxim nombre possible d'associacions d'arreu del territori per teixir complicitats i treballar de manera conjunta pel 9-N. Fonts de l'assemblea explicaven que, si bé la societat civil, de manera individual i personalitzada, està molt implicada en l'organització i la feina que es porta a terme des de l'ANC, ara es vol que siguin també les associacions les que posin el seu gra de sorra al procés sobiranista. Per aquest motiu, ahir es va fer una “apel·lació solemne” a tot el món associatiu català perquè “s'organitzi en pactes locals o comarcals per actuar i influir directament en el seu entorn”. El tret de sortida a aquestes noves accions va tenir lloc ahir a la tarda a Manresa, on una vuitantena d'entitats de la comarca del Bages van signar un pacte comarcal per iniciar mobilitzacions socials. L'acord va ser subscrit per l'ANC, Òmnium, CiU, ERC, ICV-EUiA, la CUP i el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, que va fer una crida a treballar plegats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia