Política

Reclamen que la llei local que tramita el Parlament corregeixi la de l'Estat

Una jornada del món municipalista evidencia de nou les crítiques a la norma estatal

Tresorers, interventors i secretaris se n'han queixat al ministeri

Una oportunitat per corregir errors i abusos. Aquesta és l'esperança del món municipalista en relació amb la llei de reforma de les administracions locals que tramita el Parlament de Catalunya. I és que fa un mes i mig va entrar en vigor la llei de reforma estatal del sector, que des del primer moment ha rebut tot de crítiques, sobretot pel que fa a invasió de competències de les administracions locals. Una llei que ja s'ha avisat que serà portada al Tribunal Constitucional a través de tres vies diferents per garantir la supervivència d'ajuntaments, consells comarcals i diputacions.

El Parlament va ser ahir el marc d'una altra jornada en què es va denunciar per enèsima vegada els greuges de la llei del ministeri presidit per Cristóbal Montoro, i en aquest sentit el vicepresident segon, Lluís M. Corominas, va fer una crida perquè el món local, que s'ha queixat que ha estat tractat sempre com un germà petit, s'impliqui perquè la llei catalana sobre aquest àmbit que tramita el Parlament “pugui ser més encertada que no la llei estatal”. De tota manera, a hores d'ara encara no és clar com es podrà aplicar la normativa autonòmica si l'executiu de Mariano Rajoy s'entesta que Catalunya assumeixi la de la resta d'Espanya.

El president del Consell de Governs Locals, Miquel Buch, per la seva banda, va lamentar que s'hagi de “fer front a una llei que el PP ha tirat endavant sense encomanar-se a ningú”, i la va qualificar d'involutiva perquè fa palès un “centralisme autoritari”. Un criteri compartit també pel president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que va concloure que “els governs locals no són el problema” i que la llei posa en risc la prestació de serveis socials.

Una de les intervencions més reveladores de la jornada va ser la de la presidenta del Consell de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració Local, Maria Petra Saiz, que va explicar que l'entitat ha presentat una queixa formal al ministeri de Montoro per la forma com s'ha impulsat la llei. Segons va insistir, la norma generarà més conflictivitat competencial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia