Serveis

llengua

La revisora ‘anticatalana' ja no treballa a Catalunya

Renfe ha resolt l'expedient de l'empleada que va fer baixar a principis de desembre un avi i un nét d'un Talgo pel fet de ser catalans

La companyia ja es va disculpar amb l'afectat fa dos mesos

La revisora que a principis de desembre va fer baixar un avi i un nét d'un Talgo després de dir-los en castellà: “Tinc mania als catalans, i ara pels meus collons que baixareu”, ja no treballa a Catalunya. Renfe ha explicat que l'empleada –que viu a Múrcia– està ara cobrint altres línies en altres zones de l'Estat. De fet, l'incident va tenir lloc en un Talgo del trajecte Llorca-Montpeller, que des de mitjan desembre ja no circula arran de la posada en marxa de les connexions franceses en alta velocitat.

La companyia també ha confirmat que ja s'ha resolt l'expedient informatiu disciplinari que es va obrir a la revisora, però no n'ha volgut donar detalls perquè és de “caràcter intern”. De fet, però, Renfe ja va prendre partit una setmana després de l'incident quan es va disculpar amb l'afectat i va fixar que la revisora treballés “sota supervisió tutoritzada” fins a la resolució de l'expedient.

Els fets

L'incident va passar el 5 de desembre, quan Josep Maria Sagrera, un veí de Girona de 72 anys, i el seu nét, de 4, van agafar a Barcelona el Talgo per anar fins a Girona per complir el somni del nen, que en tenia un en miniatura. Sagrera no va comprar bitllet per al nen perquè no sabia que hagués de pagar. La revisora li ho va dir amb “molt males paraules” i “molt enfadada”, segons va explicar en el seu dia Sagrera. L'home s'expressava en català, però en veure que ella s'anava enfadant li va parlar en castellà. Va ser després de buscar diners i donar-los a la revisora, que la dona va dir que tenia “mania als catalans”, va fer parar el tren expressament a l'estació de Montcada i Reixac i els va fer baixar.

Sagrera va presentar una queixa a Renfe en què va demanar que li tornessin l'import dels bitllets (26,70 euros) i danys i perjudicis per la llarga estona –a més, era dia de vaga– que van perdre esperant un altre tren en “un vespre fred”. Va explicar que havia d'arribar a Girona a les 17.46 h i no va fer-ho fins passades les 20.00 h.

Renfe va comprometre's uns dies després no només a pagar-li els bitllets –Sagrera explicava ahir que encara no ha enviat la carta que li van dir per reclamar-los–, sinó que també li va oferir un viatge on volgués de l'Estat amb la família. La intenció de Sagrera és anar a València, on viu un fill seu, al març, possiblement coincidint amb les falles.

LA DATA

05.12.13
Dia
en què va tenir lloc l'incident al Talgo Llorca-Montpeller. Sagrera va denunciar els fets l'endemà.

LA FRASE

Aquesta persona ara mateix ja no està treballant a Catalunya. Està cobrint altres línies en altres punts de l'Estat
Fonts de Renfe

LA XIFRA

26,70
euros
és la suma de l'import del bitllet de Sagrera i dels diners que va donar a la revisora pel del nen.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia