Política

El partit avala en bloc la modernització dels estatuts

S'obre a fer primàries per a la tria dels candidats, inclou la limitació de mandats dels càrrecs i regula la moció de censura

Rebutja desbloquejar les llistes amb què s'elegeix la direcció

Unió va tancar la reforma dels estatuts amb un aclaparador suport de les bases. El 95% dels compromissaris (663 mans alçades) van avalar la modernització del reglament de funcionament intern de la formació amb què els de Josep Antoni Duran i Lleida volen combatre la desafecció política. Hi va haver un sol vot en contra i 34 abstencions davant d'una ponència que arribava àmpliament pactada al congrés extraordinari de Sitges. Quan es va obrir el debat, tan sols es mantenien 25 esmenes vives de la setantena que en quedaven dijous, cosa que va alleugerir el debat en el ple. A l'inici del procés se'n van presentar 755, que van ser progressivament rebutjades, retirades o transaccionades.

Els nous estatuts d'Unió s'obren a la possibilitat de triar els candidats en primàries, limiten els mandats als tres exercicis i regulen la moció de censura a la direcció, que es podrà votar si ho demana un 50% del consell nacional. Els compromissaris van rebutjar l'esmena d'Unió de Joves que pretenia desbloquejar les llistes amb què es tria la direcció del partit en el congrés. La proposta plantejava que els càrrecs amb més pes, començant pel president del comitè de govern i el secretari general, se sotmetessin a una votació uninominal.

A partir d'ara els càrrecs electes es podran presentar per un màxim de tres mandats consecutius, però es podran allargar en el càrrec si obtenen el suport de la majoria qualificada de l'assemblea que els ha d'escollir i la mesura no té caràcter retroactiu. Un 25% dels membres dels òrgans del partit no podran haver-hi estat integrats durant més de dos exercicis.

El consell nacional també podrà aprovar la celebració de primàries per escollir els caps de cartell de ciutats de més de 30.000 habitants, a la Generalitat i al Congrés i al Senat. Aquest mateix organisme n'haurà d'aprovar el reglament pertinent per al procediment. Unió també haurà de publicar la comptabilitat del partit i “si escau” els informes de les auditories a què se sotmeti, així com un informe de compliment dels programes electorals. Els estatuts preveuen l'aprovació d'un codi ètic en un termini d'un any. Quant al discurs nacional, consagren la “plena sobirania” de Catalunya i reconeixen el dret “inalienable” a l'autodeterminació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia