Política

lA CRÒNICA

Les fotos del pacte

Un pacte polític no és tal sense una foto que en doni fe. Tots els acords han tingut la seva. I sempre pensada i estratègicament estudiada. És la imatge que en quedarà per a la prosperitat.

El passat 30 de gener i, per sorpresa, el PSC i el PP van anunciar que havien tancat un acord per a l'aprovació del pressupost de Blanes, que, en el llenguatge de l'agenda política local, es tradueix com un pacte de governabilitat fins a final de mandat. Un pacte que es podria considerar antinatura; tot i que no van ser pocs els que es van afanyar a vincular-ho a la posició del PSC blanenc amb el dret a decidir.

El PSC va enviar un comunicat fent les seves valoracions. I el PP, el seu. Els socialistes van enviar una foto del pacte. I els populars una altra. No es va convidar els mitjans de comunicació per poder immortalitzar el moment. El veto als periodistes és una denunciable però habitual pràctica a Blanes, fins i tot en els actes de l'Ajuntament: la premsa no hi pot accedir i a posteriori se n'envien la informació i les imatges, sense possibilitat que els periodistes puguin fer la seva feina. És per això que l'estudi de les fotografies del pacte cobra més sentit, perquè va ser menys espontani i més estudiat.

Les fotografies es van fer al saló de plens, que es va obrir expressament, tot i que el pacte no es va signar allà. Hi apareixen els líders de les dues formacions: l'alcalde, Josep Marigó (PSC), i el portaveu popular, Salvador Tordera, donant-se la mà i sostenint uns fulls, que s'ha de suposar que són el pacte. Estan acompanyats per la pràctica totalitat dels regidors de totes dues formacions, que van anar-hi expressament per donar una imatge de consens davant d'un pacte difícil d'explicar, tot i que no van ser en les negociacions ni en la signatura. Es va excusar l'edil socialista Josep Manel Verde, per motius laborals.

A la fotografia del PP, els dos protagonistes estan un pas per davant, donant-los rellevància. En canvi, a la del PSC, els dos líders estan al mateix nivell que la resta. Cada partit vol donar així un missatge diferent: destacar un personatge –el portaveu que ha aconseguit un pacte tot i estar a l'oposició– o donar una imatge de col·lectivitat –preveient possibles crítiques a un pacte qüestionable pels seus–.

A la fotografia del PSC desapareix el socialista Miquel Lupiáñez, perquè va ser l'encarregat, precisament, de fer la fotografia amb el seu mòbil. És el problema de no convidar periodistes: s'han de fer les fotos ells mateixos. Entre els dos dirigents polítics –i ocupant el centre de la imatge i, per tant, el que més es veu– la regidora socialista Lara Torres, que curiosament no apareix a la fotografia del PP. Les lectures polítiques de la posició d'aquesta jove promesa política van córrer com la brama. Pocs dies després, Marigó s'afanyava a anunciar que optaria a ser de nou candidat a l'alcaldia de Blanes. Els rumors sorgits amb la fotografia es van silenciar de cop.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia