Successos

TRÀNSIT

Multen per error conductors que tenen la ITV en vigor

Trànsit rep una allau de queixes i s'estan revisant les denúncies

Es partia d'una base de dades de la DGT que no estava actualitzada

Arreu de Catalunya, 960 persones han presentat recurs

El Servei Català de Trànsit (SCT) està revisant les denúncies que s'han tramès per no haver passat la inspecció tècnica del vehicle (ITV), després que hi hagi hagut una allau de queixes en detectar-se que s'ha multat per equivocació centenars de conductors que tenen la revisió de l'automòbil en regla. Fonts del SCT van admetre ahir que l'origen de l'error ha estat el fet que la base de dades de la Direcció General de Trànsit (DGT) de la qual es partia per comprovar la vigència de la ITV dels cotxes “no estava del tot actualitzada”. Per alertar els afectats, s'està fent difusió sobretot a través de les xarxes socials, on també queda palesa la indignació dels receptors de les sancions. Diverses policies locals, fins i tot, estan contribuint a fer-ne ressò. La de Cassà de la Selva, per exemple, va penjar ahir al seu Twitter un missatge avisant del cas i un altre informant que el SCT ha posat a disposició dels perjudicats quatre telèfons.

A la pàgina web del SCT, també s'especifica que els usuaris disposen de diferents vies per acreditar que tenen la ITV regularitzada. Una possibilitat és a través de l'Oficina Virtual de Tràmits de la Generalitat. Una altra opció és formular-ho directament a les dependències del SCT; o omplint un formulari al qual s'accedeix des de la web del SCT, on s'ha d'indicar el número d'expedient sancionador i la matrícula del turisme. Des de l'octubre del 2013, el SCT ha enviat 410.000 cartes a titulars de vehicles que constava que no tenien la ITV en regla; i s'han obert més de 17.000 expedients sancionadors (entre el 3 i el 4% del total de persones a qui s'havia fet arribar les cartes). I, sobre aquests 17.000 expedients, 960 ciutadans ja han presentat recursos, al·legacions o acreditacions de documentació.

Conduir un cotxe sense que hagi passat la ITV suposa una sanció de 200 euros. Des de la matriculació del vehicle, la primera ITV s'ha de passar als 4 anys. Hi ha afectats que han rebut la multa per automòbils que van donar de baixa; a d'altres propietaris els hi ha arribat malgrat tenir els terminis de la revisió correctes i, fins i tot, hi ha conductors que afirmen no haver circulat mai per on van ser detectats.

L'octubre del 2013, el SCT va iniciar aquesta campanya per recordar l'obligatorietat d'anar amb la ITV regularitzada. Per primer cop, s'usen radars i lectors de matrícula per comprovar si es té al dia, sense necessitat de ser parats per la policia. Des del govern català es diu que es pretén conscienciar de la necessitat de passar la revisió, en considerar-se que hi ha una causa directa entre l'envelliment del parc mòbil i els accidents. Inicialment, es van enviar cartes als conductors que no tenien la ITV superada, segons dades de la DGT. Se'ls va informar que, en cas que el seu vehicle fos detectat per les carreteres catalanes, seria denunciat. A partir del novembre, van començar a ser denunciats els usuaris que circulaven teòricament sense la ITV en vigor i que, a més, havien estat interceptats per un radar per excés de velocitat. I, des de la segona quinzena de gener d'enguany, les denúncies es van estendre a tots els conductors que circulaven amb la ITV caducada, als quals s'havia enviat una segona carta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia