Política

JOAQUÍN LEGUINA

EXPRESIDENT DE LA COMUNITAT DE MADRID (PSOE)

“Els de Súmate es volen fer perdonar ser immigrants”

“El que es va votar al Congrés ja no era l'Estatut del Parlament de Catalunya, però continuava sent un ‹engendro›”

“Els nacionalistes consideren que hi ha una llengua pròpia i una altra que l'usen alguns xarnegos”

Hipercrític amb el PP, el PSOE i això que en diuen “els nacionalismes”, l'expresident de la Comunitat de Madrid Joaquín Leguina diu que no l'ha temptat ningú d'UPD o de Vox. Ara publica Historia de un despropósito (Temas de Hoy), dedicat a “les derrotes” de Zapatero.

Zapatero, “el gran organitzador de derrotes”.
Això és un avantítol de l'editorial que no m'agrada massa.
Fa llenya de l'arbre caigut?
Jo he fet llenya abans que caigués.
El presenta com a presoner del ‘lobby feminista radical'. És antiquotes total.
Total, no. Si fossin proporcionals al nombre de persones de cada sexe que hi ha als partits, estic a favor que les dones estiguin representades, però és que això és un abús. No són el 50% de la militància. Com que els partits a les seves llistes pràcticament només utilitzen els seus militants, haurien de ser proporcionals al nombre de militants d'un i un altre sexe. Si són el 20%, doncs és una altra passada més contra el mèrit i la capacitat. És clar que hi ha dones molt capaces! Només cal veure les universitats o les oposicions. Són les millors! Això són els mèrits i la capacitat, però no posar-les en una llista a martellades.
Què salvaria de la gestió de Zapatero?
Algunes coses sí. Una llei encara vigent però molt mal finançada, la d'ajuda als incapacitats, de dependència. És un pas endavant. Salvaria també algunes normes sobre els mitjans públics de comunicació, els va començar a despolititzar, un pas valent. I moltes altres coses.
Però?
Però la seva gestió en general va ser d'ocurrència en ocurrència. I llavors, com ha deixat el partit socialista: la seva política interna de gestió del personal, el sistema de selecció de les elits dins del partit i el govern va ser molt desastrosa. Dins el partit va matar qualsevol possibilitat de debat i va escapçar la piràmide d'edats perquè als que teníem més edat que ell ens va laminar. El més danyat va ser el partit i la societat espanyola a partir del moment en què no va voler admetre que se'ns tirava a sobre una crisi de cavall.
Però Rubalacaba sí que és vella guàrdia.
Bé, Rubalcaba, com els grans camps d'excavacions arqueològiques, té de tot.
Renovació no és...
No, però té bastants mèrits. Sota la superfície de l'última capa arqueològica n'hi ha més i algunes molt interessants. Per començar, va ser un professor molt brillant quan estava a la universitat. Altra cosa és que sigui el millor per al partit immediat o futur. No li sabria dir.
Veu una catalana com a candidata del PSOE a la presidència?
Sí, però no aquesta que vostè està pensant.
Carme Chacón té possibilitats?
Jo no la penso votar, per descomptat. No crec que en tingui moltes, sincerament.
Hi veu més als bascos Eduardo Madina o Patxi López?
De moment encara no han pres cap decisió. No són els pitjors del barri. Estan bé. A mi m'agradaria que el partit, siguin ells o altres, recollís gent que està al PSOE o molt pròxima al PSOE i que tenen carreres professionals molt prometedores o brillants, siguin electricistes o enginyers de telecomunicacions, però que hagin treballat a fora.
Al llibre diu “engendro” a l'Estatut que va sortir del Parlament de Catalunya, i confessa que es va penedir de votar favorablement el text que va arribar al Congrés.
El que es va votar al Congrés ja no era l'Estatut del Parlament, però continuava sent un engendro [riu]. Va ser un error tremend de Pasqual Maragall i José Luis Rodríguez Zapatero: començar un procés sense saber-ne el final va produir el cabreig de moltíssima gent, frustració nacionalista i un mal per a Catalunya i la resta d'Espanya.
Catalunya és una nació?
No. No ho diu cap llei.
Molta gent així ho sent.
Jo també em puc sentir pivot del Reial Madrid, però no en sóc.
Creu que es farà la consulta?
No veig pas com a curt termini.
El president Mas té intenció de convocar-la el 9 de novembre.
Ell sabrà què fa.
Llegim que “està arxidemostrat que Mas no és intel·ligent”.
No crec que sigui un polític intel·ligent perquè no mesura ni els mitjans ni els fins, que és elemental en política. S'ha ficat en un carreró del qual en sortirà molt socarrimat, i el que pot ser més greu, el partit hegemònic a Catalunya el deixarà fet pols.
Pere Navarro n'és més?
Doncs no, tampoc no es caracteritza per la intel·ligència política. Les perspectives electorals del PSC estan en caiguda lliure des que Margall es va fer càrrec de la candidatura a la Generalitat. Ells saben molt bé perquè i jo també.
Per què?
Perquè s'han posat en un terreny que no era el seu, s'han posat en la parcel·la que tradicionalment ocupava el nacionalisme. Haurien de fer-s'ho mirar. Han perdut la meitat dels vots i han perdut la meitat de la representació.
Però justament ara està guanyant la seva ànima del PSOE.
Ara han variat la deriva, perquè ja no segueixen el que diuen els separatistes en totes les seves manifestacions, però ¿com pot defensar un partit que en un moment donat va representar bastant bé els interessos de la gent immigrant a Catalunya el dret a l'autodeterminació?
Molts d'aquells immigrants són independentistes. Súmate...
Ja ho sé. Es volen fer perdonar ser immigrants. El gran error del PSC des dels seus acords amb el PSOE de Felipe González és no haver defensat com cal aquestes capes i no haver-los integrat d'una altra manera en la política.
A què atribueix l'auge de l'independentisme?
A les frustracions de l'Estatut, en part, i a la bogeria en què ha caigut la direcció de CiU, que era gent fins fa poc bastant moderada; s'estan suïcidant a terminis.
Veu possible l'escenari d'unes eleccions plebiscitàries?
Sí, si estan en un procés embogit, ho veig tot possible, però això no vol dir que ho aconsegueixin.
Com es pot frenar el procés?
Combatent-lo! En el camp polític, ideològic.I no deixar-ne passar ni una. Demostrant les derives a què condueix la independència: la creació de dues comunitats i la destrucció de l'Estat. Això és tot el contrari del que vol un socialista. Cal plantar cara i defensar-se.
Però la democràcia és votar.
Ah sí? Jo creia que eren altres coses a part de votar. No hi ha democràcia sense votar, però no votar qualsevol cosa. La democràcia són drets civils i atendre's a la llei. Si vostè va a Pucela i pregunta qui vol decidir, tothom dirà sí.
El castellà està perseguit a Catalunya?
Sí. Ara, en bona part, sí, perquè els nacionalistes no han admès que Catalunya fos bilingüe. Consideren que hi ha una llengua que és la seva pròpia i una altra que l'usen alguns xarnegos.

k

Llegiu l'entrevista sencera a www.elpuntavui.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia