Política

L'independentisme es consolida

L'última enquesta del CEO situa en un 60% els partidaris que Catalunya esdevingui un nou estat d'Europa

Un 87,7% dels enquestats diuen que acceptarien el resultat d'un eventual referèndum d'autodeterminació

Cada cop està més clar que el fort creixement de l'independentisme no és una dinàmica conjuntural, i que l'aposta ja majoritària entre la població per una Catalunya estat és ferma. L'última confirmació arriba a través del darrer òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO), que calcula en un 59,7% els partidaris que Catalunya esdevingui un nou estat d'Europa.

L'òmnibus, a diferència del baròmetre, que té un caràcter netament polític, és un sondeig que amb caràcter semestral elabora el CEO en què pregunta a 1.600 persones sobre diversos assumptes relacionats amb l'actualitat, els serveis i la vida quotidiana. En l'últim, que es va fer entre el 4 i el 17 de desembre passats –coincidint, doncs, amb la negociació final i l'anunci de l'acord sobre la data i la pregunta de la consulta d'autodeterminació–, i els resultats del qual es van difondre ahir, es van fer diverses preguntes vinculades a la pugna que mantenen el govern català i el front sobiranista amb l'executiu espanyol, amb resultats prou explícits. Un 74% dels enquestats no consideren que el tracte que reben els ciutadans catalans del govern espanyol sigui satisfactori, un 76,5% es mostren favorables que el Parlament tingui més competències i un altre 74% coincideixen –molt o bastant– amb la idea que la millor manera per saber què volen els ciutadans respecte del futur polític de Catalunya és a través d'un referèndum. I, si finalment aquest es fa, un 87,3% es mostren disposats a acceptar-ne els resultats, siguin els que siguin.

De fet, només en el cas dels enquestats votants del PP el percentatge dels que no els acceptarien, un 49,9%, és superior al dels que sí que ho farien, un 49,1%. Una actitud que contrasta fortament amb la de la resta d'enquestats, inclosos els que voten C's, un 86,7% dels quals també diuen que acceptarien la voluntat majoritària expressada a les urnes.

La segona vegada

La pregunta sobre la independència està formulada així: “Vostè està totalment a favor, més aviat a favor, més aviat en contra o totalment en contra que Catalunya sigui un nou estat d'Europa en els propers anys?” Els molt favorables són un 40,2%, als quals cal sumar un 19,5% que estan més aviat a favor. En total, un 59,7% de partidaris. No ho veuen clar un 10,8%, i el rebuig frontal l'expressen un 18,9%. Un 10,7% s'abonen al no sap/no contesta.

És la segona vegada que es fa aquesta pregunta en un òmnibus. La primera, la tardor del 2012, el suport a l'estat propi va ser encara major: d'un 69,3%. Fonts del CEO atribueixen aquests 10 punts de caiguda en els 14 mesos que separen els dos sondejos al fet que el primer es va fer al setembre i l'octubre del 2012, en plena eufòria sobiranista per l'èxit de la manifestació de la diada celebrada poc abans i que va precipitar l'anunci d'eleccions anticipades. En tot cas, la decantació encara molt majoritària per l'estat propi encaixa amb el retrat que defineixen els baròmetres del CEO, en què els partidaris de la independència s'han consolidat entorn del 55%.

A més sou, més suport

Els votants d'ERC i els de la CUP són els més entusiastes: un 77,1% dels primers i un 74,5% dels segons són totalment favorables a una Catalunya estat, mentre que, en el cas de l'electorat de CiU, aquest sector queda en un 60,7%. Més tebis són els electors d'ICV-EUiA, que s'hi mostren molt o més aviat favorables en un 31,6% i en un 30,9%, respectivament. Entre els simpatitzants socialistes, en canvi, són majoritaris els que hi estan totalment en contra: sumen un 40,2%, lluny, però, del 61,8% dels de C's i del 74,7% dels del PP.

El suport a l'estat català, majoritari en tots els estrats socioeconòmics, és directament proporcional a ingressos i estudis. Entre els enquestats que es consideren de classe alta arriba a un 65,2%, i entre els que han passat per la universitat, a un 67,7%. També és més alt entre els treballadors per compte propi (69,3%) que en cap altre sector laboral.

Aquest pot ser l'últim cop que es pregunti pel suport a “un nou estat d'Europa”, formulació que a hores d'ara pot considerar-se no prou explícita. Al CEO indiquen que en futurs òmnibus, si s'escau, segurament s'optarà per la fórmula que s'usarà també a partir del pròxim baròmetre: fer la mateixa pregunta arbre pactada per a la consulta.

Un 24% optarien per concentrar serveis sanitaris

El CEO també planteja una sèrie de mesures per assegurar el manteniment del sistema sanitari català i demana als enquestats amb quina estarien més d'acord. El percentatge més alt és el 25% dels que diuen no estar-ne d'acord amb cap, però hi ha un 24,4% que es decanten per “concentrar determinats serveis (urgències, alta especialització) per reduir la despesa”, i un 21,3% que advoquen per “pagar una part de les visites, proves diagnòstiques, accés a urgències o transport sanitari no urgent”; és a dir, pel copagament sanitari de què ja fa temps que es parla, al qual cal sumar un altre 12,6% que creuen que el que cal es, ras i curt, “pagar més impostos”. La quarta i última proposta, “excloure determinats tractaments del sistema públic”, és la menys popular: només un 6,7% d'entrevistats la subscriuen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia