Política

L'efecte bumerang

Els rumors sobre una possible il·legalització de l'ANC dispara el nombre d'adhesions i en un sol dia 1.100 persones es donen d'alta

Més de 800 municipis tindran urnes aquest cap de setmana per votar per la independència

“Les nostres accions tenen una correspondència clara i exacta amb tot allò que rebem.” És una de les definicions d'allò que en diuen causa-efecte o l'efecte bumerang. I això és el que li ha passat aquests dies a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). La premsa espanyola, a través d'editorials, i també representants polítics –com un dels candidats de C's en les europees– han començat a fer peticions i a llançar rumors sobre la possibilitat que s'il·legalitzi l'entitat, a qui acusen de colpista i de dictar els moviments al govern en relació amb la consulta. Una acció –la suposada il·legalització– que s'ha traduït en un efecte: una allau d'inscripcions a les files de l'ANC. Des de divendres passat un miler de persones s'hi han inscrit com a membres de ple dret. Només ahir fins a les cinc de la tarda es van produir 363 altes, mentre que a les onze de la nit aquesta xifra havia arribat a 1.100. També han fet el pas persones conegudes, com ara l'economista Xavier Sala i Martín i la periodista Pilar Rahola. Tot això fa que actualment l'entitat tingui 22.700 membres de ple dret, i que se superin els 16.000 simpatitzants i col·laboradors.

Aquest augment d'afiliats dóna encara més força a l'entitat, responsable d'haver mobilitzat més d'un milió i mig de persones les últimes dues Diades.

Ahir la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, es referia, en una entrevista a TV3, als rumors d'il·legalització. “Sí, temem que això pugui passar. L'Estat utilitzarà totes les armes legals i no legals contra el procés, i l'ANC en forma part”, va dir. Va reconèixer que l'entitat està en el punt de mira, però que no tenen por, que continuaran treballant i no cauran en provocacions. Va negar, però, que tingués constància que des de l'Estat s'hagi donat instruccions a la fiscalia per iniciar un procés d'il·legalització, i també va reiterar que l'ANC no dóna instruccions en el seu full de ruta, com se l'acusa de fer. Que simplement planteja els escenaris possibles l'endemà d'una declaració unilateral d'independència en el qual el govern català ha de tenir control, per exemple, sobre les infraestructures.

Intensificant el ‘Signa un vot'

L'ANC farà aquest cap de setmana una nova campanya simultània a tot Catalunya amb el lema Signa un vot, que demana la convocatòria de la consulta, i si això no és possible, que es faci la declaració unilateral d'independència. A diferència d'altres cops que s'ha fet, creix el nombre
de municipis participants, i s'arribarà fins als 818. Aquest fet suposa que se superaran el miler de punts on poder dipositar la firma per a la petició. A banda, també implica la institucionalització de la campanya, ja que s'instal·laran urnes a sales de plens i edificis municipals: 113 ajuntaments han aprovat una moció per afegir-se a la iniciativa. També s'ha llançat una nova campanya per internet.

113 municipis
han aprovat una moció de suport a la campanya que promulga l'ANC amb el suport de l'AMI per recollir firmes en favor de la independència. Hi haurà urnes en 818 poblacions.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia