cultura

El poeta del vinil

Josep Maria Andreu, el lletrista més prolífic de la Nova Cançó, autor de ‘Se'n va anar', ‘El gripau blau' i 450 textos més, mor als 93 anys

Va formar amb Lleó Borrell el tàndem de més èxit de la cançó popular catalana dels anys 60

Josep Maria Andreu i Forns (Barcelona, 1920) va morir ahir havent deixat de llegat un cançoner amb prop de 450 textos originals i adaptacions, entre els quals Se'n va anar (tema que, en veu de Salomé i Raimon, va guanyar el Festival de la Cançó Mediterrània del 1963) i El gripau blau (1974), elaborada a partir de la cançó I'm in love with a big blue frog del trio nord-americà de folk Peter, Paul & Mary. Autor de cançons per a Maria Cinta, Ramon Calduch, Magda, Francesc Heredero, sobretot Núria Feliu i gairebé la totalitat de cantants catalans de la dècada dels seixanta, Josep Maria Andreu va formar amb Lleó Borrell (traspassat l'any 1994) un tàndem il·lustre. “Si als Estats Units Hal David comptava amb Burt Bacharach per signar temes com Alfie, Wives and lovers o Walk on by, a Catalunya Josep Maria Andreu va formar amb el mestre Borrell la parella de fet amb més èxit de la cançó popular del segle XX”, escrivia el gener del 2009 a l'Avui el comunicador Òscar Dalmau, el seu més gran reivindicador juntament amb el músic i locutor de ràdio Jordi Roura, que fa temps que prepara un cançoner amb l'obra d'Andreu. “Segur que seria un bon músic, perquè és impossible ser un gran lletrista sense ser un bon músic”, va dir, per la seva part, Lluís Llach –que també va posar música a textos del poeta– en un homenatge a Andreu fa uns anys a l'SGAE.

Abans de començar a escriure cançons a dojo, Josep Maria Andreu ja havia destacat com a poeta amb gust pel simbolisme i la quotidianitat. El seu primer llibre, Per entrar al regne, es va publicar l'any 1957 i, dos anys després, va guanyar el Premi Carles Riba amb Intento el poema.

A principis de la dècada dels seixanta, Andreu va entrar en contacte amb Lluís Serrahima, que molt poc abans havia publicat a Germinàbit l'article Ens calen cançons d'ara, considerat com l'embrió de la Nova Cançó. Andreu es va sumar a la gesta de reanimar un mercat discogràfic inexistent. Grau Carol va ser el primer a enregistrar cançons seves i, en poc temps, ja havia escrit cançons com ara Anirem tots cap al cel, Com el vent, Amiga mort i Si un dia sóc a terra.

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia