Salut

salut

La ràtio d'infermeria gironina, gairebé un terç de l'europea

Professionals del Trueta creen una associació per denunciar la precarització i la retallada de plantilla al sector

Professionals d'infermeria del Trueta han creat una associació per defensar els seus drets i denunciar la precarització i la retallada de plantilla que hi ha hagut, que xifren en el triple que la de metges. “Per cada metge que ha desaparegut del sistema sanitari, han desaparegut tres infermeres”, afirma Dolors Fauria, portaveu de l'Associació de Professionals Infermers Catalans (ASSPIC), que ahir va fer el seu primer acte a Girona i aspira a anar sumant més professionals. Per Fauria, una de les dades més significatives és la baixa ràtio d'infermeria gironina, que és gairebé un terç de l'europea. Així, explica que si la ràtio europea –s'hi inclou tots els àmbits d'assistència– és de 808 infermers per cada 100.000 habitants, a Girona és de només 297. És també la més baixa de Catalunya: a Barcelona és de 474; a Lleida, de 337, i a Tarragona, de 319.

L'ASSPIC vol reivindicar la tasca dels infermers. “El metge té una activitat directa sobre el malalt en intervencions concretes, és l'infermera qui passa 24 hores al seu costat i qui ha d'intervenir primer si hi ha cap problema”, destaca Fauria.

Menys sou i més hores

La nova associació també denuncia que des de l'inici de la crisi els professionals d'infermeria han perdut un 40% del sou –“i no hi ha hagut cap mobilització”– i que en l'últim any el que s'està produint és “un increment horari que és inassumible”. En aquest sentit, es queixen que han perdut tots els dies de lleure que se'ls havien reconegut pel tipus de treball que tenen i la càrrega que suposa. “En casos de persones de 55-60 anys, han perdut entre 25 i 30 dies de festa”, explica Fauria.

Una altra denúncia d'ASSPIC són els “contractes en precari” que es fan al joves, que poden ser “de 14 o 21 hores setmanals”. De fet, segons Fauria, l'associació ha nascut sobretot adreçada a ells: “No pot ser que a professionals de grau universitari ens tractin com a temporers. Si els malmets, quan en tinguin ocasió marxaran fora.”

LA XIFRA

297
infermers per cada 100.000 habitants és la ràtio gironina. La mitjana europea és de 808 infermers.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia