Política

L. ARMENDÁRIZ I F. DAZA

AUTORS DE L'INFORME SOBRE ELS EXÈRCITS PRIVATS

“ La pacificació trigarà a arribar”

“Per als governs és més fàcil contractar una empresa que no pas enviar tropes”

“Els contractistes estrangers perpetuen la societat armada”

“Hi ha afganesos que només saben lluitar”

Leticia Armendáriz i Felipe Daza presenten l'informe Exèrcits privats corporatius a l'Afganistan. La regulació de les empreses militars i de seguretat privades. Una visió que mostra fins a quin punt està militaritza-da la societat afganesa.

L'Afganistan viu sota la privatització de la guerra. Les forces internacionals han de deixar el país a finals de 2014, però tot apunta que les empreses privades s'hi quedaran.

El negoci com a guerra. On neix aquest fenomen?
[L.A.] A l 'Iraq i a l'Afganistan. Les empreses multinacionals, que venen Coca-cola o paper higiènic, venen també serveis militars i de seguretat, com ara el trasllat de tropes, o ús de la tecnologia armamentista. Una empresa pot ser dels Estats Units, tenir personal sud-africà i operar a l'Iraq.
I quins controls segueixen?
[F.D.] Aquí és on hi ha el problema. Qui controla aquestes empreses? Els estats comencen a externalitzar. Per als governs és més fàcil contractar una empresa que no pas enviar tropes. Es
fa aquest procés per qüestió de crèdit polític. L'escrutini democràtic es va perdent.
A quins països?
[L.A.] Els Estats Units i el Regne Unit són els que privatitzen les funcions, intervenen i inicien aquests conflictes. No estan contractats per combatre, però la qüestió és saber si aquestes funcions són legítimes o no.
Qui són aquests exèrcits privats?
[L.A.] Hi ha fuga de personal militar, como si fos la fuga de cervells. Hi ha molts militars que deixen les forces armades per anar-se'n
a aquestes empreses.
I els paguen molt més?
[L.A.] Hi ha molts nivells. Alguns militars d'elit es passen a la indústria militar i hi ha diversos estudis que denuncien que aquests exmilitars, com que provenen de l'exèrcit mateix, quan passen a l'empresa privada no s'adonen que ja no representen la llei i cometen abusos.
La pacificació es possible?
[L.A.] L'informe revela que els contractistes perpetuen aquest model de societat i que tenen molt de contacte amb les milícies locals. Aquests llaços fan que aquestes milícies tinguin legitimitat; algunes daten de la invasió soviètica. Aquests combatents només saber lluitar i en entrar una indústria privada que, a més, paga diners...
Les tropes internacionals han de deixar el país el 2014.
(L.A.)Se n'aniran les tropes, però es quedaran les empreses. El que veiem és com afecta això la població local, que fa més de trenta anys que viu el conflicte. Es vulneren els drets humans i hi ha comportaments totalment insensibles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia