Política

Montilla creu que la sentència del TC permet fer consultes en el futur i aplicar el dret a decidir

L'expresident de la Generalitat i senador socialista augura que la consulta del 9 de novembre es convocarà però no es farà pel vet del Constitucional

Avisa que la prohibició de la consulta no solucionarà un “problema que és de fons” i que l'estratègia de Rajoy fa créixer l'independentisme

L'expresident de la Generalitat i actual senador del PSC, José Montilla, creu que la recent sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la declaració de sobirania del Parlament obre la porta a “la possible celebració d'una consulta en el futur i l'aplicació del dret a decidir”. En una entrevista a TVE, Montilla també s'ha mostrat convençut que la consulta anunciada per al 9 de novembre no es farà.

En aquest sentit, ha augurat que l'actual president de la Generalitat, Artur Mas, sí que convocarà la consulta, però, si el Constitucional la suspèn, no es farà. A partir d'aquí, no ha volgut aventurar si hi haurà eleccions a Catalunya poc després o a mitjà termini.

En qualsevol cas, l'expresident ha avisat que la mera prohibició de la consulta no solucionarà el problema de fons a Catalunya. És més, ha afirmat que l'actitud del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de “fer de paret” i limitar-se a enarborar “la constitució i la llei” davant de les aspiracions catalanes no resoldrà res, sinó que “el problema anirà a més i l'independentisme seguirà creixent”.

Montilla ha admès que “cap govern, i menys el d'Espanya, pot renunciar a defensar la legalitat i la Constitució”. Però dit això, ha opinat que “en el marc de la constitució es pot dialogar i negociar”. “I això és el que no es fa”, ha conclòs. Segons ell, Rajoy és qui ha de fer el primer pas, perquè és el que ostenta una major responsabilitat.

No és un “suflé”

El senador socialista ha advertit que el “problema” és seriós i que no pot tractar-se com “un suflé que ja baixarà” o creure que el poble català “és menor d'edat” i s'ha “deixat ensarronar” per uns pocs independentistes. Al contrari, ha apuntat que existeixen raons de fons per aquest malestar.

En aquest sentit, ha recordat que la sentència del TC sobre l'Estatut de Catalunya, després de ser passat pel sedàs del Congrés i aprovat en referèndum pels catalans, va ser un punt d'inflexió, perquè molts catalans ho van percebre com “una bufetada”.

Montilla ha revelat que “importants membres del PP” li han reconegut que “es van equivocar” aleshores amb la seva estratègia, que va incloure el seu recurs davant del TC.

A més, ha volgut deixar clar que els socialistes no van fer el joc als independentistes impulsant l'Estatut quan van governar. L'expresident ha reconegut que “tothom” ha comès errors, però ha defensat que fins al 2010, les darreres eleccions al Parlament en les que ell va ser candidat, els independentistes “van treure 10 escons”.

Sobre la decisió de Mas de no defensar personalment al Congrés la proposició de llei del Parlament català per sol·licitar la competència de convocar referèndums, ha reconegut que està en el seu dret, ja que és una proposició del Parlament.

Dit això, ell opina que quan es creu en una cosa convé “defensar-la allà on toca” i creu que Mas ho hauria de fer “donant els mateixos arguments que fa servir reiteradament a Catalunya”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia