Medi ambient

medi ambient

L'Estat licita el projecte per defensar la platja de Blanes

Segons es va publicar al BOE, el preu de licitació per a la redacció del projecte, que ha de servir per evitar que S'Abanell es quedi sense sorra, és de 129.179,19 euros

La solució a la manca de sorra que periòdicament es repeteix a la platja de s'Abanell, a Blanes, es podria començar a entreveure ja que, finalment, l'Estat espanyol n'ha posat a licitació la redacció del projecte de defensa. El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha fet pública la resolució de la direcció general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar de posar a licitació la redacció del projecte de defensa de les platges de s'Abanell i la Marina, a Blanes. Segons les dades que figuren al BOE, els interessats tenen fins al 28 d'abril per presentar les ofertes i el preu de licitació és de 129.179,19 euros. D'altra banda, el termini d'entrega del projecte és de 6,5 mesos.

L'alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC), va recordar que a principi d'aquest mandat ell mateix i el portaveu del PP a Blanes, Salvador Tordera, van mantenir una reunió amb el subdirector de la direcció general de Costes de l'Estat, Ángel Muñoz, per insistir que cal una solució urgent per a la platja de s'Abanell. “És un tema molt llarg i, de fet, és gairebé un ritual de cada govern, de reunir-se amb els responsables pertinents perquè es trobi una solució per protegir el litoral”, va dir l'alcalde. També hi va afegir que després d'aquella primera reunió “s'ha seguit treballant amb Costes de Girona i l'Estat, i s'ha insistit sobre la necessitat de buscar solucions de protecció de la costa i que el mar no es mengi més terreny.” Sobre la licitació de la redacció del projecte, Marigó va explicar que no en sap més detalls del que s'ha publicat al BOE però va destacar que és molt positiu que ja no parli “d'alternatives, sinó de projecte de defensa”.

Segons un estudi de l'evolució dels dipòsits de sorra que va fer el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), exposat en unes xerrades que es van fer al febrer, en la zona més propera a sa Palomera la platja tenia (al mateix febrer) una amplada de 28 metres, mentre que al delta de la Tordera no hi havia sorra. Segons va explicar Rafael Sardà, del CEAB, si l'amplada baixa dels 26 metres els temporals poden afectar el passeig, ja que la platja no pot frenar la força de les onades, i si està per sota dels 10 metres d'amplada, la situació ja és preocupant. L'estabilitat que actualment hi ha a la major part de la platja ha estat deguda, principalment, a la manca de temporals que hi ha hagut aquests últims anys, així com a un més gran nombre d'episodis de pluja, que han contribuït que aquesta situació sigui més favorable.

Esculls artificials

Una solució que fa temps s'havien arribat a plantejar per evitar que es tornessin a produir destrosses en el passeig de s'Abanell va ser la construcció d'esculls artificials, que s'haurien de situar estratègicament al llarg de la platja de s'Abanell i de la Marina.

L'ACA traurà els pous a la tardor

Per altra banda, com aquest diari ja va avançar al desembre passat, un altra qüestió que s'ha estat treballant –de fet també ve de molt lluny– és la retirada dels pous de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que hi ha al delta de la Tordera. L'acord a què es va arribar llavors va ser que aquest any es treguin els pous, cosa que es farà a la tardor. “Hi ha aquest compromís, i ja tenen les autoritzacions dels càmpings afectats”, va explicar l'alcalde. L'única condició és que esperin a fer els treballs després de la temporada d'estiu, ja que es calcula que els treballs poden durar cap a dos mesos. Els pous són uns grans blocs de formigó al mig de la platja. La desaparició de la sorra pels temporals ha fet que l'aigua arribi a aquestes estructures i puguin generar situacions perilloses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia