Medi ambient

Medi Ambient

Futur obert a Pinya de Rosa de Blanes

La setmana passada es va constituir la junta rectora que haurà de definir el futur d'aquest espai emblemàtic

Des del 2003 aquest paratge de 50 hectàrees està protegit, i l'any 2008 va ser adquirit per un rus

La voluntat de la juntarectora és que el paratge sigui més accessible al públic

L'espai de Pinya de Rosa de Blanes ocupa 50 hectàrees boscoses, inclou un jardí botànic i està a tocar del mar. Des de l'any 2003, està protegit per llei a través de la figura del Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN). L'espai és propietat d'un ciutadà rus que el va comprar el 2008 –quan ja estava protegit– per 24 milions d'euros. Des de fa més d'una dècada, però, no s'havia fet cap més pas per establir quins usos havia de tenir el paratge. Dijous, finalment, es va constituir la junta rectora que posarà fil a l'agulla per a la redacció del pla especial que ha de determinar el futur de l'espai. La voluntat de l'administració és fer-lo més accessible al públic.

La junta rectora de Pinya de Rosa està formada per representants de la Generalitat, el Consell Comarcal de la Selva, l'Ajuntament de Blanes, el propietari i l'Associació Ecologista Pinya de Rosa. Aquesta junta, que es reunirà dos cop per any, ja ha pres les primeres decisions. Per una banda, ha fet l'encàrrec a un grup de treball perquè elabori les directrius de gestió del paratge, i també ha decidit començar “immediatament” la redacció del pla especial que, entre d'altres, determinarà els usos que s'hi poden fer. El sotsdirector de Biodiversitat, Ignasi Rodríguez, ha assenyalat que no poden fixar-se un calendari tancat però que el procés serà llarg i pot excedir els dos anys. També ha explicat que el cas de Pinya de Rosa és molt singular perquè no hi ha cap espai protegit a Catalunya que estigui en mans d'un únic propietari.

Tant l'Ajuntament com la Generalitat tenen l'objectiu de fer que l'espai conservi les seves característiques naturals però també de permetre que hi entri més públic. “És un pulmó molt important per a la Costa Brava i volem mantenir inalterable la seva morfologia”, ha manifestat el director dels serveis territorials d'Agricultura, Vicenç Estanyol, que ha estat designat president del consell rector de Pinya de Rosa.

Aquest objectiu també és el de l'Associació Ecologista Pinya de Rosa. El seu president, Joan Mora, ha destacat que cal que l'espai s'adeqüi i s'obri al públic, i també a les escoles, per convertir-lo en un centre de referència pel que fa a la biodiversitat. “Cal que s'obri de manera regulada i amb les activitats que s'hi poden fer, ben marcades, aquesta serà la feina del consell rector”, ha declarat Mora, que destaca el caràcter singular del jardí botànic, format a base de diferents espècies de cactus. Fins ara només es pot accedir al paratge pagant l'entrada del jardí botànic o resseguint un tram del camí de ronda que porta a una cala que està inclosa dins l'espai protegit.

Per l'alcalde, Josep Marigó, l'espai ha de ser un dels atractius turístics de la ciutat però també se n'ha de treure profit des del punt de vista del medi ambiental, educatiu i de conscienciació social. A dins del paratge hi ha només una gran construcció –la Masia del Sol– que és la residència del propietari. A banda d'aquesta, també hi ha d'altres petites construccions el destí de les quals, segons l'alcalde, el consell rector haurà de decidir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia