Societat

El fons marí es degrada a la meitat dels llocs de control

Vuit de les quinze estacions de la xarxa Silmar obtenen el 2013 pitjor nota

Suspenen espais sobreexplotats pel turisme

Posidònia i corall retrocedeixen mentre avancen espècies invasores

El fons marí del litoral català s'està degradant en diversos espais, segons indica el nou informe de la xarxa de vigilància Silmar, de bussejadors voluntaris, que fa un control continuat de quinze àrees submarines per mitjà d'immersions periòdiques en què es fan mesuraments i observacions. Dels quinze espais on ja fa dos anys com a mínim que es fa un seguiment, la qualitat de la biodiversitat i l'estat del fons s'ha deteriorat en vuit, que obtenen pitjor nota que el 2012.

Pressió humana

La pressió humana, sobretot turística, però també els primers efectes del canvi climàtic en són les principals raons. Per exemple, les tres estacions que suspenen –Punta Romaní de l'Escala, Aiguafreda de Begur i el Pont del Petroli de Badalona – es consideren sobreexplotades per les activitats aquàtiques als estius. El coordinador de la xarxa, Xavier Salvador, considera “preocupants les dades del Pont del Petroli per les moltes deixalles, brutícia i la presència d'espècies invasores detectades”. En els altres dos casos, però, l'estat de conservació del fons marí també és crític.

La pèrdua de qualitat de la biodiversitat s'ha detectat en el deteriorament o el retrocés dels coralls blanc i taronja o de les praderies de posidònia oceànica, una espècie, aquesta darrera, cabdal per a la regeneració de l'aigua i la reproducció de diverses espècies.

L'informe elaborat per la Fundació Mar, impulsora de la xarxa, determina diversos perills segons la zona del litoral. Mentre que a la Costa Brava el deteriorament es pot atribuir a la sobreexplotació turística, l'ancoratge lliure, la pressió pesquera i la presència excessiva de bussos, a Barcelona s'atribueix el desgast de l'ecosistema submarí a la contaminació difusa produïda per la regió metropolitana i a la mobilitat intensiva dels vaixells mercants, així com a la presència creixent d'espècies invasores. La presència de ports esportius i de pesca i la gran mobilitat de vaixells al port de Tarragona són els principals elements d'impacte a la Costa Daurada.

Espècies invasores

L'aparició creixent d'espècies exòtiques, algunes de les quals ja s'han convertit en invasores, és una de les preocupacions dels biòlegs de la xarxa, que, com Salvador, saben que en el futur “poden afectar greument la supervivència d'espècies endèmiques del Mediterrani com el corall madreporari”. Les raons principals són l'escalfament de la temperatura del mar com a conseqüència del canvi climàtic, però també el pas constant de vaixells provinents d'aigües d'altres continents. De moment, només s'ha certificat la presència de quatre espècies invasores, però Salvador avisa que d'altres ja s'han passejat per aquí. És el cas d'algun exemplar aïllat de peix trompeta del Mar Roig, que ja ha travessat el canal de Suez i a les costes de Turquia es menja tots els alevins dels peixos autòctons i omple les xarxes dels pescadors, tot i tenir mala qualitat culinària. Aquest hivern, a més, la temperatura mitjana del mar no ha baixat dels 14 °C, dos graus més del que és habitual altres anys.

Per contra, hi ha símptomes positius com l'augment en la presència de rajades i mantes en les immersions realitzades: “Tenint en compte que tenen un baix índex reproductiu, vol dir que els està anant bé”, explica Salvador.

El director de la fundació, Miquel Ventura, denuncia la falta d'inversió en accions de conservació i vigilància de les zones marines protegides: “El seguiment s'hauria d'estar fent a tota la costa i no es fa.” I, sobretot, una estratègia ordenada i clara d'actuació de les administracions, que la local ha de fer seva per saber com actuar en cada situació. Conservació no vol dir la barca que neteja les platges, ho deixen molt clar.

Espècies afectades per l'escalfament global

La madrèpora mediterrània, un tipus de corall, comença a patir processos de blanquejament, que n'indiquen un deteriorament. L'augment de la temperatura mitjana del mar pot ser-ne una raó, com està passant també a altres espècies d'algues i gorgònies. Però Salvador no descarta que el motiu sigui la presència d'agents contaminants.

Un excés de fondeig de vaixells a Aiguafreda

Aiguafreda és una de les estacions suspeses. Té un ric fons marí i aigua neta, però el seu estat és “deplorable”. S'hi troben cadenes [a la imatge] , ferros, tubs, fils de pescar enganxats, bosses de plàstic, llaunes, roba i ploms de pesca. Hi ha un excés de fondeig de vaixells. A Port Fornells hi ha 61 amarradors i més de 300 boies de fondeig a les cales i platges veïnes.

La gran i sana reserva de posidònia de l'Ametlla

La costa de l'Ametlla de Mar té la praderia de posidònia més extensa de Catalunya, amb 1.200 hectàrees. En bon estat i sense efectes pel fondeig amb àncora a pesar de ser a prop del port de Calafat, és una zona de reproducció d'alevins de moltes espècies. Té una elevada diversitat d'algues, esponges, cnidaris, cucs i peixos. No s'hi han vist invasors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia