Societat

Sandra Gómez López

Ex-presidenta del Consell de la Joventut

“Els joves no ens conformem amb una època de canvis i volem un canvi d'època”

Aspira a continuar treballant perquè la participació inunde el procedir de la societat, manifesta que s'ha d'inocular el virus del consens i somia amb un món amb més justícia social

Des del primer cap de setmana d'abril que ha deixat la presidència del Consell de la Joventut i és ara, quan reprèn la seua vida professional i és planteja la incorporació a la vida ciutadana i cívica al cent per cent.

Què és el que li queda després de dos anys de treball intents?
Es queda tota una motxilla d'experiències, d'emocions, de sentiments... però sobre tot, es queda penjada del teu cor molta gent que m'ha ajudat a recórrer el camí de la participació juvenil i, resta un creixement personal molt gran. Quan vaig entrar com a presidenta del Consell de la Joventut, era una persona diferent a la que sóc ara, amb tot aquest bagatge d'experiències que et comente.
Cap tothom al Consell de la Joventut?
Sí, sí, cap tothom, però abans d'això, vull dir que el que cal fer, és promoure els consells de la joventut en tots els pobles del País Valencià, perquè els joves necessitem espais on relacionar-nos amb joves que fins i tot no tenen res a veure amb la nostra manera de pensar, però amb qui hem de treballar junts per aprendre els uns dels altres. Amb un Consell de la Joventut en un poble, ens garantim que la ciutadania del futur d'aquesta vila, estarà més formada en democràcia i en participació i això és molt recomanable.
Quan a si cap tothom, he de dir que l'únic requisit per pertànyer al Consell de la Joventut és que es tracten d'associacions, grups i entitats formades per joves o adreçades als joves i res més. La resta ho fa la voluntat de participar; són una escola autèntica de consens i d'acord.
Estan més organitzats els joves que els adults?
No t'ho podria contestar amb coneixement de causa, però el que sí que sé és, que si els joves no ens organitzem, els adults de demà no ho faran tampoc i s'ha de saber que la participació és una cosa que s'aprèn sent jove i el cuquet d'implicar-se ha d'entrar des de ben jove.
Està dissenyat el Consell d ela Joventut per no callar ni sota l'aigua?
Nosaltres tractem que no ens facen callar ni sota l'aigua, però les estructures de participació que ens dóna la Generalitat, podrien ser millors i, d'aquesta manera, donaríem més veu als joves. De tota manera i malgrat que els canals siguen minsos, hem procurat cercar major visibilitat a base de trobar-nos presents en plataformes diverses, precisament per dir la nostra sempre que puguem.
Durant el temps que has presidit el Consell de la Joventut algú t'ha fet callar?
No; mai. Als consells de la joventut s'és molt flexible i a l'hora molt correcte i he de dir que sempre m'he pogut expressar amb total claredat i pensa que, si de joves ens tallem sobre el que pensem o com vivim, ens convertim en vells prematurs.
Dista molt el concepte de participació entre el que practiqueu els joves i el que fan els actuals polítics?
I tant que dista. Els joves ja no ens conformem amb viure una època de canvis i volem un canvi d'època i, això, és inajornable. Ens trobem sortint d'un sistema que no ens agrada i estic convençuda que la meua generació ho canviarà. No tinc cap dubte.
Anem bé amb els retalls que s'hi practiquen?
De cap manera. El sector que més ha acusat aquesta política del retall desmesurat, ha estat el dels joves. Per exemple en sanitat amb la retirada de la targeta sanitària als joves de 26 anys que encara no han treballat. Tenim un 60% d'atur entre els més joves i això és un greu problema que l'actual societat no sap valorar. Retallar en educació és una gran errada amb vistes al futur. Si a la Consellera li sembla cara l'educació, no cal que prove amb la ignorància, perquè ens resultarà molt més cara. Volem una societat puntera i no ens conformem a ser únicament el balneari d'Europa a base de sol i platja.
Arribarà el dia en que els joves tombaran aquesta inèrcia?
Arribarà, perquè assistim ja a l'inici d'aquest canvi d'època que nosaltres intuïm. La meua generació haurà de resoldre aquest problema que nosaltres no hem creat i estic convençuda que arribaran nous temps liderats per la gent jove, perquè hi haja aquest canvi d'època que nosaltres demanem. Un paisatge diferent per a un món molt més just.
Penseu els joves que tots els polítics són igual?
Ni molt menys. Això és una consigna per a desmobilitzar la societat, no crega amb la política i es quede a casa. Hi ha polítics que ho donen tot a canvi de ben poca cosa, que es dediquen a la societat... vivim una època de crisi institucional i és ara quan més necessitem la política per a fer de contrapés als poderosos. La política som els ciutadans i no els lobys ni els grups de pressió aquells, que no sabem ni qui són.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia