Societat

La vida social

75 anys de Manaies a Girona

Armats amb l'ADN gironí

Avui els Manaies fan la tradicional sortida de Dimecres Sant fins a casa del pendonista, que enguany és Josep Maria Carmaniu

La primera prova documentada és del 1751, però el 1940 es va refundar l'entitat

Els Manaies de Girona viuen el Dimecres Sant una de les jornades més importants any rere any. És el dia en què tot el manípul, amb els 120 components, surt a entregar el penó a la persona escollida. Avui sortiran del Castrum, a l'església de Sant Lluc, a les vuit del vespre, i passant pels carrers habituals del Barri Vell, i amb el pas obligat per la plaça del Vi, es dirigiran pel carrer de la Rutlla fins a la cantonada amb el carrer de la Creu. Allà hi viu Josep Maria Carmaniu, escollit pendonista en aquest any especial per als Manaies. El president dels Manaies, Narcís Reixach, explica que han triat Carmaniu com a pendonista per aquest any “com a reconeixement a ell mateix, que durant molts anys va sortir com a manaia, i també al seu pare, que durant molts anys era l'artesà que feia els escuts i les cuirasses”.

Aquesta Setmana Santa és especial per a la confraria, que fins l'any que ve ha preparat més d'una vintena d'activitats per celebrar els 75 anys de la creació de la confraria. Reixach explica que els Manaies mantenen un fort arrelament a la ciutat, com ho demostra el fet que hi hagi uns 840 socis en l'actualitat. Ser manaia també és símbol de constància i fidelitat a la confraria. Encara funciona amb puntuació i els 120 primers són els que tenen la garantia de sortir per Setmana Santa, sigui Dimecres Sant o en la processó del Sant Enterrament. Reixach indica que ara hi ha unes 35 persones en la llista d'espera que desitgen que alguna baixa els permeti posar-se el característic vestit dels Manaies.

Els armats fent repicar les llances al ritme harmònic i a l'uníson és indestriable de la ciutat de Girona. La primera referència històrica es remunta al 1751, quan hi ha la primera evidència documentada d'aquesta figura. En aquell moment, com recull l'historiador Marc Sureda, quatre manaies custodiaven el Sant Sepulcre de l'església del Carme el Dijous Sant i obrien la processó del Divendres Sant. Tot i que poques semblances hi ha amb aquells llunyans manaies, són uns avantpassats que segons els experts ja duien a terme també la tradicional “estrella”, figura esperada pels ciutadans. La refundació dels Manaies moderns que han arribat fins als nostres dies és del 1940. Just acabada la Guerra Civil uns joves creients van voler reconfigurar la figura dels manaies. Des del 1947 van passar a l'advocació de Jesús Crucificat i des de tres anys abans s'havia creat la secció de vestes. Entre les prioritats, oferir un servei abnegat a la ciutat ha marcat la trajectòria de l'entitat. El fet més rellevant és l'organització de la cavalcada de Reis des de l'any 1956 de manera ininterrompuda. Per això, la confraria reitera que la història dels Manaies sempre ha anat lligada a la història de la ciutat de Girona, però és que tampoc s'entendria la capital sense el pas del manípul d'armats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia