cultura

Vicenç Pagès, Premi Nacional

La Principal de la Bisbal, el Sónar i Jaume Vallcorba, també guardonats

Els premis, concedits
pel Conca, estan dotats amb 15.000 euros cadascun

L'escriptor Vicenç Pagès, la cobla La Principal de la Bisbal, l'Amical Wikimedia, l'investigador del càncer Joan Massagué, el festival Sónar i la pallassa Pepa Plana són alguns dels deu guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura 2014, que el Conca va fer públics ahir. Amb aquests guardons la institució vol distingir “la innovació, la continuïtat i l'excel·lència”. Aquests guardons també volen reivindicar “la creativitat com a veritable símbol d'un país amb un dinamisme cultural que és part constitutiva de la seva personalitat històrica”.

Enguany el jurat dels Premis Nacionals, que es donaran el 2 de juny, ha decidit donar deu premis –el màxim que permet el marc legal–, amb una dotació de 15.000 euros cadascun.

L'autor figuerenc Vicenç Pagès, guanyador de l'últim premi Sant Jordi de novel·la i col·laborador d'El Punt Avui, és un dels premiats, així com, també en el camp de les lletres, l'editor de Quaderns Crema, Jaume Vallcorba.

L'Amical Wikimedia, la dinàmica associació sense ànim de lucre que promociona la Viquipèdia en català des del 2008, consta també en la llista dels premiats.

Una altra entitat, en aquest cas centenària, La Principal de la Bisbal ha estat guardonada pel “seu llegat musical històric” i per ser “un referent cultural de primera fila”.

En l'àmbit dels espectacles, els Premis Nacionals han reconegut la tasca del festival Sónar de música avançada de Barcelona, que ha esdevingut un format que s'ha exportat internacionalment; de la pallassa Pepa Plana, que ha encarnat l'“l'univers de les dones en clau d'humor femení en un circ sovint del tot masculí”; del coreògraf i impulsor del Festival Deltebre Dansa, Roberto Oliván, i de la directora del Cor Madrigal de Barcelona, Mireia Barrera.

El Museu Dalí de St. Petersburg, a Florida, ha estat premiat per la seva difusió de l'obra del pintor a escala internacional i a la vegada de l'art català actual. El centre es nodreix de la col·lecció privada reunida pel matrimoni A. Reynolds i Eleanor Morse.

El bioquímic barceloní Joan Massagué, director de l'Sloan Kettering Institute de Nova York i president del comitè assessor internacional de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, ha estat premiat per ser un referent mundial en la recerca contra el càncer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia