El Barcarès recorda el camp de refugiats amb una exposició de Manolo Valiente

70 anys després de la retirada, el municipi nord-català mostra per primera vegada el treball d'aquest artista

Manolo Valiente va travessar la frontera el 10 de febrer de 1939, com milers d'altres catalans i espanyols i va anar a parar als camps per a refugiats de les platges de la costa nord-catalana. Concretament el van internar al Barcarès, un vilatge de pescaires que aleshores comptava amb cinc cents habitants. Tenia 30 anys. Durant els tres anys que va durar el seu internament (del 1939 fins al 1942) va conèixer els hospitals militars de Perpinyà, Carcassona i Lézignan Corberes, així com els camps del Barcarès, Bram i Argelers.

«És un exemple de l'art brut que es feia dins els camps, amb objectes que recollien de la platja, com ara trossos de fusta, pedres o ossos polits per la sorra», explica Eric Forcada, comissari de l'exposició. La mostra recull una bona representació de les peces de Valiente, que no va poder mostrar-les al públic fins al 1949, en l'ocasió del desè aniversari de l'obertura dels camps.

«Les seves peces mostren la tristor i enyor dels exiliats, com ara la talla Noche, en què es veu clarament el perfil de la península Ibèrica.» Lluny del que pugui semblar, en els camps es realitzava una activitat artística important: el 14 de maig del 1939 els refugiats van inaugurar un Palau d'Exposicions a l'ala oest del recinte. Entre altres artistes que van passar pel conjunt dels camps d'internament de la Catalunya del Nord (Perpinyà, Argelers, Sant Cebrià, Barcarès), hi ha noms com Agustí Bartra, Juan Alcalde, Agustí Centelles, Antoni Alós, Enric Moret i Eugeni Fernàndez Granell.

«El cas de Valiente és particular perquè, quan es van tancar els camps es va instal·lar a viure a Banyuls, on està actualment enterrat, i es dedicava a fer marcs de quadres», comenta Forcada. Tanmateix no va abandonar mai la tasca artística i va realitzar algunes escultures. La dècada dels 60 va usar el ciment com a material de base i va geometritzar les formes.

L'any 1947 va participar en la primera exposició d'artistes exiliats, que es va titular L'art espanyol a l'exili i que va ser organitzada a Tolosa per la CNT i la SIA (Solidaritat Internacional Antifeixista) i el MLE (Moviment Llibertari Espanyol). Valiente va exposar al costat d'autors com Pablo Picasso, Juan Gris, Francisco Bores, Honorio Condoy, Óscar Domíguez o Antoni Clavé.

El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera celebra aquest novembre (dies 20, 21 i 22) un col·loqui en què es tractarà el tema de l'art dins els camps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.