Política

Els sobiranistes, apartats al Sant Jordi de Badalona

Entitats catalanistes denuncien que el govern del PP les arracona i no deixa que parin a l'espai central de la fira

El lloc de més afluència de públic es reserva per a les botigues

Sant Jordi és per antonomàsia la gran festa de la cultura catalana. Agafant aquesta premissa com a punt de partida, diferents entitats de Badalona no s'expliquen que el govern local del PP concebi la Fira de Sant Jordi del dia 23 com un esdeveniment comercial i hagi optat per cedir l'espai central de la fira a diversos negocis locals, mentre que les entitats que promouen activitats vinculades a la festivitat s'hauran de conformar a plantar els estands uns quants metres més enllà del centre neuràlgic, a la plaça Pompeu Fabra.

Òmnium Cultural ja ha dit a l'executiu dirigit per Xavier García Albiol que no compti amb ells, mentre que el Casal Antoni Sala i Pont (una organització de caire independentista que per Sant Jordi difon obres d'editorials alternatives) ha anunciat que, com a mesura de protesta, ocuparà l'espai assignat però no muntarà l'estand. A més, diversos col·lectius han signat un document amb un clam unànime: “Per Sant Jordi, les entitats a la fira!”.

Exigeixen una festivitat “cultural i participativa” i alhora diuen no a l'exclusió de les entitats que fa l'Ajuntament. Entre els signants hi ha la comissió de festes de Badalona, integrada per una vuitantena de col·lectius. Per a tots ells és simptomàtic que la Fira de Sant Jordi l'organitzi la regidoria de Promoció Econòmica, en lloc del departament de Cultura. “És la prova de la poca importància que aquest govern dóna a la cultura”, sostenen.

La regidora de Promoció Econòmica, Rosa Bertran (PP), no entén les crítiques. “És el tercer any que li donem un enfocament comercial, i si desplacem les entitats fins a la plaça Pompeu Fabra (els comerços s'instal·len a Francesc Layret, a tocar de la plaça de la Vila) és perquè tots no hi caben”. Bertran assegura que li sap “greu” l'absència d'Òmnium Cultural però no s'està d'afegir-hi que “ells s'ho perden”. Defensa que per al PP “la cultura és important.

Un model diferent

Tant Òmnium Cultural com el Casal Antoni Sala i Pont veuen en aquesta concepció de la fira una possible voluntat d'allunyar de l'espai central les entitats que reivindiquen un altre model de país, llunyà al que defensa el PP, com són aquests dos col·lectius o l'ANC. “En absolut”, respon la regidora. L'any passat, però, el PP ja va procurar que es retirés un cartell de l'estand d'Òmnium en què es llegia Benvinguts al darrer Sant Jordi abans de la independència. Les entitats consultades també lamenten que el govern de Badalona destaqui pel que consideren que és un “menysteniment absolut als col·lectius”. La regidora de CiU, Mercè Rius, s'ha sumat a les crítiques de les entitats a través d'un article que ha publicat al seu blog.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia