Economia

Turisme

Una Setmana Santa rodona per al sector de l'hostaleria

L'ocupació va arribar al 100% en molts establiments la nit de Divendres Sant i entre un 65 i un 80% de mitjana en el conjunt del pont

Els professionals ho valoren com “una bona Setmana Santa”

Les bones previsions d'ocupació per a aquesta Setmana Santa s'han complert: tenint en compte que el temps ha respectat aquest llarg pont, molts establiments d'hostaleria de la capital de demarcació de la costa han tingut un índex d'ocupació pròxim al 100%, com a mínim la nit de divendres a dissabte. Sobre el conjunt dels quatre dies festius, els representants del gremi consultats per aquest diari situen l'índex d'ocupació en una mitjana d'entre un 65 i un 80%.

Deu dies enrere, l'Associació de Turisme Rural Girona anunciava unes reserves entorn del 90%: “Les previsions s'han confirmat, i per bé”, deia ahir Ramon Corominas, president de l'associació. Corominas confirma que les reserves d'última hora han permès en molts casos superar el 95% i fins i tot arribar al 100%.

Josep Carreras, president de l'Associació d'Hostaleria Girona i Radial, també considera que ha estat una “bona Setmana Santa” per al gremi, i ho atribueix sobretot al fet que es tracta d'unes dates consolidades a la demarcació, amb processons que tenen un fort atractiu, com ara la de Verges, i fins i tot la de Girona, que cada cop és més coneguda.

Lluís Fernàndez, president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de l'Alt Empordà, destaca la bona freqüentació de les terrasses sobretot el dimecres i dijous de la setmana passada. “És una llàstima que el cel s'hagi ennuvolat en l'última part del cap de setmana i les terrasses s'hagin anat buidant”, diu Fernàndez, i explica que com que es tracta d'una clientela del país, si el temps no acompanya fa les maletes més aviat.

“Estem contents”, diu també Martí Sabrià com a president de l'Associació d'Hostaleria de la Costa Brava Centre. “Venim d'un període llarg i dur i ens ha anat molt bé; ja ens ho pensàvem, però hi ha hagut molta reserva d'última hora”, afegeix Sabrià.

No significa recuperació

Els responsables gironins del sector de l'hostaleria, però, no són tan optimistes com el conseller Felip Puig, que dimecres passat avançava que “el nombre de reserves i el moviment tant per part del turisme interior com de proximitat recuperen el ritme”. Tot i valorar de manera positiva aquesta Setmana Santa, els representants del gremi consideren que és massa aviat per parlar de recuperació: “Enguany Setmana Santa era tard; no hi havia cap festa des de Nadal, la gent tenia ganes de sortir, i Setmana Santa són unes dates especials; però això no vol dir que ja ens estiguem recuperant”, diu Corominas. En el mateix sentit, Martí Sabrià considera que és massa aviat per dir que es marca una tendència: “Haurem d'esperar el dia 1 de maig i sobretot de cara l'estiu per saber si realment el sector s'està recuperant”, diu.

El conseller Puig va comentar les previsions de Setmana Santa quan va entregar, la setmana passada, el diploma que acredita Platja d'Aro com a nova destinació de turisme familiar (DTF). A més de lliurar el diploma a l'alcalde, Joan Giraut, el conseller també va entregar les plaques acreditatives als 27 establiments del municipi que s'han adherit al segell (entre restaurants, allotjaments turístics i establiments d'oci i lleure).

Més contractació

Finalment, un altre indicador que aquesta Setmana Santa ha estat positiva és el de la contractació: l'empresa Eurofirms, dedicada a recursos humans i treball temporal, preveia un augment del 14,4% de la contractació laboral per aquests dies respecte de l'any 2013. El percentatge és encara major si es comparen el nombre de contractes signats els deu dies anteriors a Setmana
Santa del 2014 respecte dels de l'any passat, i situaria el percentatge d'increment en el 35,5%. La companyia Eurofirms, de Cassà de la Selva, destaca que, com és habitual, la borsa d'ocupació per Setmana Santa es focalitzava en el sector del turisme i l'hostaleria, relacionat amb els serveis de cambrers i cuina, però també càtering i manipulació d'aliments, com ara envasadors. Com a nota destacada, Eurofirms va detectar una major previsió i antelació en la contractació d'enguany. Eurofirms disposa d'una xarxa superior a la cinquantena d'oficines arreu de l'Estat.

Un 12% més d'esquiadors que l'any passat

El Departament de Territori i Sostenibilitat fa una valoració molt positiva de la temporada d'hivern que es va tancar ahir i que va començar amb gairebé el 100% dels dominis esquiables oberts abans del pont de la Puríssima. Per a les estacions de muntanya del Grup FGC, la temporada d'hivern 2013/2014 s'ha allargat gairebé cinc mesos, amb un balanç de 562.785 esquiadors, la qual cosa representa un augment superior al 12% respecte dels 501.000 de la temporada passada. Per estacions, el nombre final d'usuaris es distribueix de la manera següent: la Molina, 316.926; Port Ainé, 85.000; Espot, 62.000; Vallter, 60.000, i Vall de Núria, 38.859.

S'atribueixen aquests bons resultats al fet que ha estat, per segona temporada consecutiva, un hivern amb molta neu, a la bona acollida de les activitats lúdiques i d'oci que s'han programat durant tots aquests mesos, i al ressò de les grans competicions internacionals que s'han disputat a la Molina. També s'han creat nous productes, com ara un forfet vàlid per a totes les estacions del Grup FGC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia