cultura

la crònica

Lloret, al dictat de Francesc Candel

La diada de Sant Jordi ja fa dos anys que ha adquirit un esperit més pedagògic a Lloret. L'Oficina de Català hi organitza uns dictats populars que, lectura a banda, posen l'èmfasi en la correcta escriptura. L'any passat, per commemorar el centenari del naixement de Salvador Espriu i el vintè aniversari del servei, van dictar 20 sentències de l'escriptor. I enguany, que fa mig segle de la publicació d'Els altres catalans de Francesc Candel, més d'un centenar de persones van intentar escriure sense cap falta d'ortografia un parell de paràgrafs de l'obra.

“Els vertiginosos temps moderns escombren moltes coses, les més estúpides en general. [...] Però Catalunya segueix essent Catalunya.” Tot i l'el·lipsi d'una trentena de planes del llibre, els dos paràgrafs mantenien una coherència narrativa unitària, mentre els participants s'esmerçaven a reescriure les paraules de Candel. Avui són encara ben vigents després de la segona onada migratòria, com el final del dictat: “Els fenòmens migratoris no tenen prou força per a trastocar els valors essencials i interns d'un poble. Hi cal alguna cosa més. Alguna cosa més que ja s'ha intentat, encobertament. Però ni així.”

Els participants no havien de patir pels signes de puntuació, que sempre estan sotmesos a un cert marge d'interpretació per part de l'autor, i la dictadora –en la millor accepció del terme– anava enumerant punt rere coma. Però pel camí sí que hi havia algun mot més feixuc: “La puresa de la raça és una falòrnia”. I la falòrnia, cita qui els escriu directament del diccionari, és una “idea errònia, raó feble, predicció gratuïta”. I no, no portava geminada.

Un cop acabat el dictat a la plaça de la Vila, els escrivents lloretencs –majoritàriament alumnes de secundària, però també adults, estudiants de l'oficina i voluntaris per la llengua– van aprofitar els darrers rajos de sol per fer una passejada per la fira del llibre i la rosa del passeig Jacint Verdaguer, que arribava a la 34a edició. Es tractava de fer temps fins que els correctors puntuessin tots els dictats i decidissin el repartiment dels premis. La responsable de l'oficina, Cesca Cornellà, n'enumerava com a exemples entrades gratuïtes a parcs temàtics, immersions, batejos de mar, entrades per a representacions teatrals –adreçades als participants més joves– i àpats i sessions de spa per als adults. Els millors de l'oficina de català van ser Patricia Erosa, Melena Garcia, Natali Omelchenko, Elvira Frigola, Cati Rodríguez i Teresa Ballester. Entre els alumnes de secundària, Jan Saracíbar, Javier Ortiz, Monika Sewani, Maria Mayorga, Albert Saladrigas i Berta Garcia. Jordi Domingo i Joan Moret van ser els dos primers dels voluntaris per la llengua i la millor en categoria general, Júlia Gispert.

Mentrestant, al municipi veí de Blanes la biblioteca comarcal va recuperar la fira del llibre usat, en què es van regalar uns cinc centenars de llibres provinents de donacions de particulars que no havien superat el procés selectiu. L'esdeveniment arribava a la tercera edició, tot i que els dos darrers anys no s'havia celebrat. Amb l'únic requisit d'haver de mostrar el carnet de la biblioteca, els lectors podien endur-se un o dos llibres de la taula de segona mà. En paral·lel, a la biblioteca van estrenar l'Arbre de la Rosa i del Llibre, obert a les declaracions d'amor i recomanacions de llibres de la ciutadania.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia