Medi ambient

Torroella rebrà 1,95 milions d'euros per refer la Pletera

La Comissió Europea va anunciar ahir la concessió de la subvenció per al projecte Life, que cobreix un 75% del pressupost complet

Les obres de desmantellament es podran començar ja l'any vinent

La Comissió Europea va anunciar ahir la concessió de la subvenció d'1,95 milions d'euros –un 75% del pressupost complet– al projecte Life Pletera, que té com a objectiu la restauració completa i definitiva del sistema de llacunes costaneres de la Pletera, a l'Estartit.

La desurbanització d'aquesta zona és una obligació de l'Estat espanyol –propietari de la franja maritimoterrestre–, però desestimava executar-la any rere any pel seu cost. Ara el Ministeri de Medi Ambient participarà a través de l'empresa pública Tragsa –si compleix les promeses fetes als impulsors del projecte Pletera– en el cofinançament del 25% restant, que es repartiran amb l'Ajuntament de Torroella-l'Estartit, el Parc Natural del Montgrí, el Baix Ter i les Illes Medes i la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis, impulsora del projecte. La Diputació de Girona tindrà també una participació activa en el finançament complementari.

La construcció del passeig d'aquesta urbanització va quedar a mig fer i va alterar les funcions ecològiques de les llacunes que va fer desaparèixer. L'objectiu de la reconstrucció és aquest: recuperar aquesta funció. Entre els altres objectius del projecte, figura la necessitat de garantir que el sistema de llacunes que es reconstruirà respongui adequadament al canvi climàtic previst, que farà pujar el nivell del mar i farà augmentar previsiblement la freqüència de les condicions atmosfèriques extremes, així com les tempestes marines.

El director de la Càtedra d'Ecosistemes Litorals, Xavier Quintana, va admetre ahir que començaran a treballar-hi ben aviat, tot i que aquest primer any cal revisar i posar al dia els projectes, prospeccions de control i replantejaments abans d'iniciar la gran feina de desmantellament del passeig a mig fer, que està previst, segons els primers càlculs, per al 2015. Aquesta feina prèvia a la reconstrucció de l'ecosistema i la construcció de les llacunes litorals que han de portar l'equilibri ecològic a la zona pot arribar a allargar-se uns vuit o nou mesos. L'alcalde de Torroella-l'Estartit, Jordi Cordon (CiU), estava molt satisfet de la tria feta per la Comissió Europea, que va atribuir al treball i a la perseverança.

Urbanitzat dels del 1986

La febre urbanística dels anys vuitanta va fer que l'Ajuntament de Torroella declarés sòl urbanitzable el sector de la Pletera, uns solars a primera línia de mar entre la urbanització Els Griells i la llacuna de Fra Ramon. El pla general es va aprovar l'any 1983 i tres anys més tard ja s'hi construïa un passeig. En el projecte es preveia l'edificació de sis illes de cases, de les quals només se'n va arribar a completar una. Les obres per fer el passeig van portar tones de runa a la zona que es van fer servir per enterrar uns aiguamolls de valor incalculable. El projecte Life Pletera vol aconseguir que la zona estigui com estava a principis dels anys vuitanta, abans que l'especulació urbanística no fes de les seves i enterrés els aiguamolls amb tones de cobdícia.

LA XIFRA

2,6
milions d'euros
és el cost total de la desurbanització del passeig i la recuperació de la zona de llacunes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia