Salut

Ideen una app dels efectes de la ‘químio'

L'aplicació busca tranquil·litzar els pacients i millorar-los la qualitat de vida

El sistema donarà consells per pal·liar els efectes secundaris i servirà perquè els oncòlegs en tinguin un recull objectiu

L'app permet recopilarels efectes secundaris de la quimioteràpia i compartir-los a la xarxa

El 2012, a Imma Grau li van diagnosticar càncer de mama. No era aliena a la malaltia des d'un punt de vista teòric, arran de la seva feina en l'àmbit de comunicació de l'hospital Clínic i del desenvolupament del web Forumclínic en col·laboració amb oncòlogues. Però una cosa és la teoria i l'altra és trobar-se amb la terrible malaltia cara a cara. “Hi veus la part lògica, que pots absorbir racionalment, i la part emocional, que no assumeixes tant”, explica. El dolor, la indignació, la posterior acceptació... I un cop definit el tipus de càncer, l'atac amb quimioteràpia i la lluita contra els efectes secundaris del tractament.

La seva experiència en el camp de la salut digital va empènyer Grau a recollir en un full Exel tots els efectes secundaris que la quimioteràpia deixava al seu cos. En el seu cas van ser sobretot efectes digestius, amb freqüents vòmits, i caiguda de cabells. Però li preocupaven especialment les neuropaties, que en el seu cas es manifestaven amb dolor i formigueig a les articulacions. Es va documentar sobre els efectes secundaris de la quimioteràpia i cada cop era més creixent el convenciment que calia tractar aquests efectes des de l'òptica de la qualitat de vida de la pacient. “Els efectes poden no ser greus des del punt de vista mèdic, però sí que poden ser importants per als qui el pateix.” Anèmia, sequedat als ulls i a les mucoses, dolors musculars, fatiga, nàusees...

Grau es va sotmetre a la quimioteràpia entre novembre del 2012 i maig del 2013, i el càncer sembla superat. Però no ha desaparegut la voluntat d'ajudar els pacients en la convivència amb els efectes secundaris, i fruit d'això, Grau ha començat a desenvolupar una aplicació que permet, d'una banda, recopilar aquests efectes i d'una altra, compartir-los a la xarxa. “L'objectiu és tranquil·litzar els pacients i que vegin que el que els passa és normal”, aclareix. Quan l'aplicació estigui disponible, els usuaris s'hauran de registrar i dir quin tipus de quimioteràpia i amb quina periodicitat l'estan rebent. D'entrada, el sistema en recollirà 18 de diferents. Cada tractament tindrà fitxes d'efectes secundaris i, a banda, els pacients en podran introduir d'altres. En tots els casos es podrà valorar la intensitat de l'efecte i comparar-lo amb altres usuaris. “Així podran veure què és normal i què no, entenent com a normal el que és habitual en els pacients”, explica Grau. A més, l'aplicació donarà consells per a cada efecte. Per exemple, si hi ha febre superior a 38 graus recomanarà anar a un centre mèdic. I la recopilació d'efectes servirà per presentar-los a l'oncòleg i ajudar-lo a decidir si cal canviar el tractament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia