Llibres

infantil i juvenil

lluís llort

Llana ‘viva'

No tinc gaire traça per a les manualitats. Em costa ser fi amb els acabats i la meva relació amb la pega és d'odi: els dits sempre em queden enganxifosos. Per això, un dels meus grans moments va ser la classe de plàstica de fa 2.837 anys, pel cap baix, quan la mestra ens va ensenyar a fer pompons de llana: el meu va ser dels millors. Era de color lila i hi vaig enganxar (sí, la maleïda pega és útil) ales, ulls, nas i sis potes de paper per convertir-lo en mosca. Encara la conservo, en alguna capsa de mals endreços.

Si comparo aquella mosca amb un ninot fet amb la tècnica japonesa de l'amigurumi, em cauen els pompons a terra. Encara més si en comptes de ser uns ninots simpàtics i prou tenen un món real al seu voltant, com el que han creat Esperança Sierra i Xavi Teixidor (història i textos) i l'equip de Lalala Toys (ninots, fotografia i disseny) per a l'editorial Mediterrània, que ha publicat el tercer llibre de la col·lecció Els Cacaus d'en Sam, titulat Els amors de la Melissa.

La idea és molt bona pels diversos elements que combinen. Per una banda hi ha el Sam, el nen amb ulleres que protagonitza els contes amb la seva colla de joguines amb vida pròpia: la Melissa (una nina trol que sembla una porca, en el millor dels sentits), el Geld (un porc guardiola), l'Anna (una anegueta com les de goma per al bany), el Jeps (un camell), la Rosca (una gosseta), el Borra (una bola de pèls), el Drap (com un didal de tela de color groc) i el Tex (el clàssic mitjó desaparellat).

Més elements. A banda d'interiors d'estudi apareixen espais reals de Barcelona. Per exemple, en aquest tercer llibre veiem el passeig del Born, però en altres surt la platja, una biblioteca, una parada de pessebres...

Més elements. Cada història té lloc durant una festa popular: Nadal, carnaval, Sant Joan, la castanyada, la diada de Sant Jordi... Més elements. Apareixen persones reals i, a més, conegudes. A la política Montserrat Tura i el popular Homo APM (Manel Piñero), s'hi han sumat l'actor Roger Coma i, pròximament, el grup de pop Mishima.

Amb tot plegat, se'ns ofereix una història divertida i breu, amb una part de text de narració i altres dins de bafarades de diàleg. Una aventura interpretada pels ninots de llana fotografiats i, quan cal, retocats per afegir digitalment expressió de boca, celles, ulls, gotes de suor... Aquest detall tècnic és l'únic de tot el projecte que caldria millorar. A més d'alguns petits punts desenfocats aquí i allà, poca cosa per a una feina tan artesanal, imaginativa i de resultat tan ben trobat.

Al final la Melissa lliga amb el Roger Coma, ja us ho dic, i la colla no s'ho agafa gens bé. Inconvenients de ser la noia...

Després de Quin cacau de Nadal!, De què vas, Sam? i Els amors de la Melissa, estan previstos La Rosca va en coet, Marrameu, go home! i Petons de Nadal. Els esperaré fent pompons. No, millor buscaré la vella mosca.

elS amors de la melissa
Autors: Esperança Sierra i Xavi Teixidor Personatges: Lalala Toys Editorial: Angle Pàgines: 32 Preu: 12,95 euros A partir de: 3 anys
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia