Societat

JUSTíCIA

El PP admet que ara ja es poden castigar insults a les xarxes

Sáenz de Santamaría rebaixa les exigències del ministre de l'Interior, que vol endurir la llei per perseguir insults a internet

Dos imputats per burles del crim de Carrasco

Normalment, després de la tempesta ve la calma, i ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va haver de rebaixar el to aixecat pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz –que dimarts va arribar a dir que “cal netejar les xarxes socials d'indesitjables”–, i va advertir que la llei actual ja dóna resposta als insults i a l'apologia del delicte a les xarxes socials.

La vicepresidenta espanyola va manifestar que els comentaris difosos després de la mort d'Isabel Carrasco “poden ser delicte, independentment del mitjà que s'usi per difondre'ls”, i va recordar que aquests comportaments ja són delicte, ja estan penats i que tan sols “fa falta aplicar unes normes”. Tot i que no va tancar la porta als canvis legals anunciats pel ministre de l'Interior, va matisar que “abans caldrà estudiar aquesta reforma”. Va insistir que, “indubtablement, els delictes són greus pel delicte en si”, però va admetre que “moltes vegades la publicitat i eficàcia que té el delicte a l'hora de cometre's és major quan s'utilitzen xarxes socials”.

“Però hi ha base per reaccionar”, va insistir, i va recordar que després de l'assassinat de la presidenta del PP a Lleó s'ha detingut dues persones per haver celebrat el crim i haver difós un vídeo a Youtube en termes vexatoris.

Precisament, el jove de 19 anys de Tavernes de la Valldigna (la Safor) detingut dijous per haver “incitat a la violència” contra els polítics a la xarxa social va quedar en llibertat però imputat per un delicte d'apologia per a la comissió d'assassinat, recollit en l'article 141 del Codi Penal. El detingut, que va fer algun dels comentaris després de la mort de Carrasco, va declarar davant del jutge que estava “molt penedit” dels seus actes i va assenyalar que eren “un acte de protesta”.

Ahir es va imputar una altra persona a Jerez de la Frontera per haver-se mofat de l'assassinat de Carrasco i, a través de les xarxes, demanar la mort de polítics. El jove, que es feia dir ‘zurrapa47', va arribar a difondre una cançó on elogiava “la punteria” de la “justiciera”.

LA FRASE

Aquests comportaments ja són delicte i estan penats. Tan sols fa falta aplicar les normes
S. Sáenz de Santamaría
vicepresidenta govern espanyol

Un executiu amb una doble vara de mesurar

La rapidesa amb què el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha fet detenir i imputar dues persones (de moment) pels insults a la dirigent del PP de Lleó assassinada, Isabel Carrasco, i la pressa amb què ha dit que vol endurir la llei per perseguir les amenaces a la xarxa contrasta amb la nul·la actuació duta a terme fins ara davant les desenes d'insults, amenaces i missatges que són una clara “apologia a l'assassinat” que han professat ultres espanyolistes contra els catalans i, en especial, contra el president de Catalunya, Artur Mas.

Des de fa dos anys, quan una immensa majoria de catalans van començar a mobilitzar-se per demanar la independència però molt especialment des que el president Artur Mas, en nom de la majoria parlamentària, va engegar un procés que ha de culminar amb la consulta, el pròxim 9 de novembre, els insults de molts dels que hi estan en contra han anat en augment. Les xarxes socials cremen d'insults en contra de Catalunya, els catalans i els polítics catalans a favor de la consulta i, entre aquests, la majoria són molt més greus que els que van escriure els dos joves detinguts per haver insultat Isabel Carrasco. El Ministeri de l'Interior, de moment, no ha perseguit cap d'aquests delinqüents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia