Societat

El 14-J escalfa motors

La comunitat educativa es prepara per a la gran manifestació en defensa del català a l'escola

Les entitats comencen a fabricar els capgrossos de la cercavila

D'aquí a menys de quatre setmanes, el dissabte 14 de juny, Barcelona serà l'escenari d'una manifestació en defensa de l'escola en català i en contra de mesures com ara la imposició d'un 25% de castellà en cinc centres i la llei Wert, que pretenen posar fi al model educatiu de les tres últimes dècades.

De moment, el 14-J no està encara en el centre del debat polític i mediàtic com ho estava l'11 de setembre passat molts mesos abans de la Via Catalana o com està present en l'imaginari col·lectiu el 9 de novembre, data de la consulta. Malgrat tot, un munt d'entitats adherides a la plataforma Somescola en defensa de la immersió lingüística en català estan treballant des de fa temps de manera persistent perquè la cercavila del 14 de juny sigui un èxit rotund.

Aquest és el cas, per exemple, d'Òmnium Cultural de Sabadell, una de les moltes entitats del país que estan organitzant tallers de capgrossos perquè els nens i nenes els portin a la manifestació. L'entitat ja ha fet dues sessions del taller i tenen previst fer-ne una més el dia 23. “Fem dos tipus de capgrossos –explica Montserrat Mateu, presidenta d'Òmnium Cultural de Sabadell–: els uns en paper maixé, més complicats, i els altres amb una capsa de cartró en què càpiga el cap del nen. Nosaltres proporcionem el material (llana per fer els cabells, cola, pintura...) i els nens el fan: els pinten, els posen crestes, banyes...”

Animació

L'entitat, relata Mateu, es va posar en contacte amb les AMPA de les escoles de Sabadell i amb entitats culturals de la ciutat com ara colles de geganters i bastoners i ara poden acudir a Òmnium a inscriure's a la cercavila o a fer els capgrossos. “Ens interessa molt que hi participin les entitats culturals perquè a la cercavila hi hagi molta animació”, hi afegeix.

De moment, la mobilització per a la manifestació del 14 de juny s'està fent, bàsicament, a través d'internet. Somescola.cat ha penjat a la xarxa dos vídeos en què diverses personalitats de la societat civil catalana fan una crida a participar en la cercavila. En el primer van prendre part la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals; l'actor Igor Szpakowski, l'alpinista Araceli Segarra; el músic Ramon Gener, i l'escriptor Vicenç Pagès. I en el segon, l'actriu Sílvia Bel; l'escriptor Jaume Cabré; la presentadora Txe Arana; el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, i la cantant Núria Feliu. Somescola preveu llançar nous vídeos en les pròximes setmanes.

Montserrat Mateu confia que la manifestació del 14-J sigui un èxit. “Comparat amb les manifestacions de l'11 de setembre, la cercavila pot semblar poca cosa, però aquesta mobilització és molt important per a l'educació dels nostres nens”, alerta la presidenta d'Òmnium de Sabadell. “Cal fer pinya per preservar un model que, en conjunt, ha funcionat i que garanteix la cohesió social”, hi afegeix Mateu, que posa com a exemple el fet que “en alguns barris de Sabadell, l'únic contacte que tenen els nens amb el català és a l'escola”.

Les escoles, immerses en colònies i en la recta final del curs, es comencen a preparar per a la mobilització, ja sigui des del mateix centre o des de l'AMPA. L'escola Vedruna de Gràcia, a Barcelona, és una de les moltes que ja s'han inscrit per participar en la cercavila del 14 de juny. Encara no s'han posat a fer capgrossos, però ja s'han posat d'acord amb l'AMPA per fer-ho, segons explica Carles Capellades, mestre del centre i tutor de primària. “A l'escola tenim gegantons i capgrossos –diu Capellades– i per a la Festa de Primavera, el 25 de maig, farem capgrossos perquè la gent els pugui portar a la manifestació del dia 14.” L'escola s'està plantejant, a més, fer un vídeo per fomentar la participació en la cercavila.

LES XIFRES

26
dies
falten per a la manifestació del 14 de juny en defensa del model d'escola en català que es farà a Barcelona.
30
personalitats
han donat suport a la cercavila del 14 de juny en els dos vídeos que s'han fet fins ara.

Autocars cap a Barcelona

Algunes entitats ja estan començant a fer les primeres reserves d'autocars per poder-se desplaçar a Barcelona còmodament amb motiu de la manifestació del 14 de juny, la qual cosa fa preveure una participació important de persones vingudes d'arreu de Catalunya en la cercavila.

A Sant Celoni, les escoles, les AMPA i les entitats del poble s'han posat d'acord per anar junts a la marxa i, segons explica Raül Garcia, d'Òmnium Cultural del Baix Montseny, ja han reservat quatre autocars, i no es descarta que en puguin acabar sent més. “Cada escola de Sant Celoni té un gegantó i tots els centres estan molt animats a participar en la cercavila. L'escola de música, fins i tot, està preparant una cançó especial per a l'ocasió”, assegura Garcia. “La gent està cansada de tot plegat [dels atacs al català] i té ganes de donar la cara i sortir al carrer.” De fet, afegeix, al consell escolar municipal ja s'han aprovat dues mocions en defensa del model d'escola catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia