Política

Cop d'Estat militar a Tailàndia

L'Exèrcit pren el poder dos dies després de decretar la llei marcial i demana als ciutadans que mantinguin la calma

Els colpistes argumenten que volen evitar una escalada de violència després de 8 mesos de conflicte entre simpatitzants i detractors del govern

L'Exèrcit de Tailàndia ha protagonitzat aquest dimecres un cop d'estat dos dies més tard de declarar la llei marcial. El país asiàtic viu una profunda crisi política després de més de vuit mesos de protestes antigovernamentals.

“En l'interès de la llei i l'ordre, hem assumit els poders. Per favor, mantinguin la calma i continuïn amb els seves activitats quotidianes”, ha proclamat el cap de l'Exèrcit, Prayuth Chan-Ocha, en un discurs televisat poc abans de les cinc de la tarda (12 del migdia hora catalana).

El màxim responsable militar del país ha defensat que la mesura busca impedir més morts i una escalada del conflicte entre detractors i simpatitzants del govern.

Envoltats per altres responsables militars amb posat seriós, Prayuth ha anunciat l'assonada després que en la segona reunió entre representants del govern, l'oposició i caps dels manifestants al Club de l'Exèrcit no s'hagi arribat a cap acord.

Prayuth ha cancel·lat la reunió després de dues hores de negociacions sense resultats i els soldats s'han endut tots els assistents a les dependències del Primer Regiment d'Infanteria, excepte als participants membres del Senat i la Comissió Electoral.

L'Exèrcit es va atorgar el paper de mediador després de declarar el dimarts la llei marcial a tot el país per a prevenir un esclat de violència després de vuit mesos de protestes contra el govern que ja han causat 28 morts i centenars de ferits.

Els manifestants opositors exigeixen una reforma d'un sistema polític que consideren corrupte i proposen la creació d'un consell no electe perquè porti a terme els canvis abans de celebrar noves eleccions.

Tailàndia arrossega una greu crisi des del cop d'estat que el 2006 va enderrocar l'aleshores primer ministre Thaksin Shinawatra, a qui els seus detractors acusen de dirigir el govern des de l'exili.

Els “camises vermelles”, seguidors de Thaksin, van amenaçar amb elevar les seves protestes a Bangkok si l'Exèrcit prenia el poder i queia el govern interí.

Amb el d'aquest dijous, els militars tailandesos ja han ordit 19 cops d'estat, 12 dels quals amb èxit, des que va acabar la monarquia absolutista el 1932.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia