Llibres

còmic

jaume vidal

Una d'indis

El primer cop que vaig llegir les historietes de Cuttlas, em van venir a la memòria els quaderns d'aritmètica dels anys seixanta, en què sortien uns esquemàtics personatges com a il·lustracions. Em va semblar genial la gosadia del dibuixant de convertir el que la majoria de gent anomenaria “dibuixos de nens”, en historietes per a adults.

Les historietes, les vaig veure publicades a la revista Makoki, en la seva segona etapa. La publicació es produïa a la plaça Sant Josep Oriol de Barcelona, a la llibreria del mateix nom, que portava Felipe Borrayo. Un ambient una mica delirant per a una historieta que també era delirant però que tenia una aparença càndida i innocent.

Tot i que al primer cop d'ull es tracta d'una obra de gran senzillesa gràfica, Calpurnio ha construït una sèrie que és un autèntic homenatge al gènere de l'Oest. Tots els seus tòpics hi són presents, però amb una mirada irònica i divertida. I, quan al llarg de la seva trajectòria semblava esgotat el tema, Calpurnio va fer un petit gir per fer una mirada de complicitat cap a tota mena de gèneres: negre o ciència-ficció. I ho va fer molt abans, i amb molta més gràcia, que a Hollywood se li encengués la bombeta barrejant xèrifs, foragitats i naus extraterrestres en el sorprenent film Cowboys & Aliens. Però, a banda dels homenatges als clàssics del cinema (sí, als clàssics del cinema), Calpurnio utilitza Cuttlas per fer disquisicions de filosofia de la vida quotidiana. De fet, tot i que Cuttlas visqui al Salvatge Oest, les seves inquietuds són contemporànies. Fins i tot, Calpurnio prescindeix en ocasions de la narració i també fa servir el pretext de Cuttlas per oferir vinyetes més properes a l'art conceptual que al còmic.

Després de la vida a les revistes, als àlbums recopilatoris i fins tot en una sèrie d'animació, Cuttlas ha anat fent via en el món de la premsa publicant en diaris com ara El País i el periòdic gratuït 20 Minutos. L'editorial Panini, dins del segell Evolution Comics, ha publicat un recopilatori d'aquestes historietes sota el títol de Cuttlas, el vaquero samurai. En aquest relligat es poden copsar tots els registres que la sèrie ha tingut des de la seva creació al fanzín El Japo, l'any 1984.

El nom autèntic de Calpurnio és Eduardo Pelegrín Martínez de Pisón i va néixer a Saragossa l'any 1959. A més de dibuixant, Calpurnio va ser un dels primers videojòqueis, en una època en què punxava música que intentava sincronitzar amb les imatges creades per ell. Aleshores utilitzava encara tecnologia analògica amb cintes de VHS. Tot un gran mèrit.

CUTtLAS, el vaquero samurai
Autor: Calpurnio Editorial: Evolution Comics. Panini Pàgines: 236 Preu: 20 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia