cultura

Equipaments

Memòria 2013 de la biblioteca Iu Bohigas de Salt

Llibres a la Kropotkin

Els baixos de la nau que es va batejar amb el nom d'aquest pensador rus són la seu de la biblioteca municipal de Salt des del 2006

L'any passat es van rebre en aquest espai cultural de 1.200 metres quadrats fins a 105.616 visites

Se'n van fer 176, entre presentacions, exposicions, tallers, conferències, audicions i clubs de lectura

Segons la memòriade l'any passat, el fons de l'equipament és de 57.022 documents, entre llibres, revistes, mapes, compactes de música, pel·lícules...

La biblioteca municipal de Salt va viure el 10 d'octubre del 2006 un moment determinant per a la seva història. Des d'aquell dia, la seu de l'equipament municipal són els baixos de la nau Kropotkin, a la factoria cultural Coma-Cros, on ocupa una superfície aproximada de 1.200 metres quadrats. El trasllat des de les instal·lacions del carrer Manuel de Falla, on se situava des de l'any 1966, va donar espai més que suficient per a les necessitats del gran centre de lectura d'un Salt que havia multiplicat la seva població en pocs anys, i que havia quedat massa petit.

Espai diàfan, modern i acollidor, la biblioteca (que el 2011 es va batejar com a Iu Bohigas, un saltenc nascut al Veïnat el 1911, i que va ser un dels pioners de l'ensenyament del català a les comarques gironines) va iniciar aquell dia una nova etapa que la va dur a rebre, el 2013, fins a 105.616 visites en els seus dos espais principals, a dreta i esquerra de l'entrada de l'equipament: l'espai infantil i el d'adults).

Segons la memòria de l'any passat, el fons de l'equipament és de 57.022 documents. S'hi compten llibres, revistes, mapes, compactes de música, pel·lícules, llibrets... Tot aquest fons va servir per donar servei als socis actius de la biblioteca, que van ser 3.987. Pel que fa al nombre de préstecs, se'n van fer 36.570. Una part molt important van ser per endur-se llibres, 27.604. A molta distància els segueixen els DVD –se'n van prestar 4.953–. Música i revistes, amb 1.933 i 1.671 préstecs, completen els serveis de préstec més significatius pel que fa a la demanda dels usuaris.

Els temps han canviat, a més. A la biblioteca del carrer Manuel de Falla, en la darrera època, ja hi havia ordinadors, en un espai minúscul que havia estat la biblioteca infantil anys abans. Actualment, la demanda d'ordinadors és alta i aquest servei és una de les àrees de la biblioteca que habitualment es veuen plenes. N'hi ha vint-i-quatre en tot l'equipament, que es reparteixen de la manera següent: dotze són a la sala d'adults per navegar per internet, quatre més són a l'aula de formació i tres són especials per a sessions ràpides. Un serveix per accedir al catàleg de la biblioteca i n'hi ha quatre per als més petits, a l'espai infantil.

La memòria de les sessions d'ordinadors registrades avalen l'èxit que té aquesta àrea: el 2013 van tenir 31.731 usuaris únics per mes, que van fer connexions a la xarxa a través dels ordinadors de l'equipament. A part, amb ordinadors personals, tauletes i mòbils dels mateixos usuaris es van fer 3.489 connexions a la xarxa Wi-Fi.

Altres activitats

La directora de la biblioteca, Belén Santamaria, valora positivament totes aquestes dades. Pensa, però, que encara hi ha marge per créixer, ja que considera que hi ha gent del municipi que encara no coneix l'equipament. Precisament per arribar a més gent, per aconseguir que s'hi acostin nous usuaris potencials dels serveis que s'hi ofereixen, la biblioteca organitza constantment presentacions, conferències, tallers, audicions, exposicions, visites guiades, clubs de lectura i altres activitats. Aquests dies, per exemple, hi ha dues exposicions. L'una està dedicada a uns petits llibrets que antigament es feien servir per aprendre a llegir, anomenats beceroles (vegeu El Punt Avui del 13 de maig) i en l'altra es parlarà de mobles restaurats per alumnes de l'Escola Municipal de Belles Arts de Salt (EMBA). Santamaria assegura que aquestes activitats són una bona manera de mostrar la biblioteca a qui no la coneix. El 2013 es van fer 176 d'aquestes activitats a la biblioteca, en les quals van participar 5.544 persones.

36.570
préstecs
es van fer el 2013 a la biblioteca municipal Iu Bohigas de Salt. L'equipament va rebre 105.616 visites al llarg de l'any.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia