Política

LA CRÒNICA

Canvi de cadires

Treu atribucions a Manuel Toro i en dóna més als dos dels regidors més joves: Sergi Garcia i Jordi Masquef

A l'equip de govern de CiU a Figueres hi haurà canvis de cadires. I arriben quan falta just un any per les pròximes eleccions municipals, segurament no pas per casualitat. L'alcaldessa, Marta Felip, vol ser candidata i és possible que vulgui afrontar l'últim any de mandat amb un equip més a la seva mida. Perquè, al capdavall, el cartipàs actual va ser elaborat en gran part pel seu antecessor en el càrrec, Santi Vila. Quan Marta Felip a va accedir a l'alcaldia al gener del 2013, amb la marxa de Vila a la conselleria de Territori, la nova alcaldessa va apostar per la continuïtat. Va fer canvis mínims, i ara els desfà. Marta Felip anunciarà la remodelació del govern municipal aquest mateix dilluns. En la reestructuració, treu atribucions al primer tinent d'alcalde, Manuel Toro, i les assumeix ella mateixa. Felip es queda Serveis Generals, àrea que havia portat quan era primera tinent d'alcalde de Santi Vila i que va cedir a Toro quan va ser alcaldessa.

La idea és treure càrrega de feina a Manuel Toro. Però també cal tenir en compte que el regidor ha anat guanyant una gran responsabilitat política i un pes important dins del govern en els últims mesos, ja que a banda de l'àrea que ara perd també s'encarrega d'Hisenda, Promoció Econòmica i, sobretot, de la gestió dels focs que apareixen dia sí i dia també a l'empresa municipal Fisersa. No només n'és conseller delegat sinó que també n'assumeix les feines de gerent. El penúltim capítol d'aquest serial ha arribat amb els problemes que el govern municipal s'està trobant amb el concurs convocat per escollir un nou gerent per a Fisersa, després que fulminessin Josep Viñas. Resulta que l'exdirectiu Albert Testart és un dels millors posicionats per assumir un càrrec del qual ja va ser acomiadat pel govern de CiU el 2011. La decisió també s'ha de prendre dilluns –serà un dia mogut, a l'Ajuntament de Figueres– però una de les possibilitats seria nomenar de manera definitiva Manuel Toro com a conseller delegat amb les responsabilitats que faria un gerent, i així estalviar-se de nomenar un gerent nou i, sobretot, oblidar-se de l'embolic del concurs que, d'altra banda, veurem com s'acaba.

Tot plegat, si anés per aquí, acabaria fent definitiva una situació que ara s'havia plantejat com a provisional i que no reduiria pes a Manuel Toro com podria semblar amb el canvi de cartipàs, sinó que li'n donaria més. De fet, se li giraria molta feina a Fisersa, i això pot explicar el motiu de treure atribucions a l'Ajuntament. La decisió podria sorprendre tenint en compte que Toro ha estat qüestionat en diverses ocasions per l'oposició pel fet que li mantinguin els càrrecs tot i la seva imputació en el cas Manga.

Una altra de les claus d'aquest canvi de cartipàs al govern municipal de Figueres és que tot i que l'alcaldessa es queda l'àrea de serveis generals, té previst fer delegacions específiques a dos dels regidors més joves de l'equip. Concretament, assumirà Recursos Humans Sergi Garcia, que fins ara ja portava Acció Cívica, Drets Civils, Solidaritat i Cooperació Internacional. L'aposta per Garcia va ser de Santi Vila però sembla que Felip li veu el mateix potencial. L'altre protagonista és Jordi Masquef, que va entrar a mig mandat, quan Mercè Castelló va deixar el càrrec. Masquef a partir d'ara s'encarregarà de Contractació i Patrimoni, que s'afegeixen a Participació Ciutadana, Fires i Mercats i Relacions Transfrontereres. També és regidor del barri de Sant Joan. No és poca cosa, per ser el nou de l'equip.

L'alcaldessa dóna rellevància, doncs, als joves. I tot fa pensar que vol crear-se el seu propi nucli de confiança per afrontar l'últim any de mandat i, sobretot, per pensar en la candidatura que vol encapçalar amb vista al maig del 2015. Ha passat un any i mig des que va ser nomenada alcaldessa, i Marta Felip es vol fer forta, deixar clar qui està al capdavant del projecte, en qui confia. Segurament hi han tingut a veure els moviments que hi ha dins del partit i del mateix equip de govern entorn de si el pròxim cap de llista de CiU a Figueres ha de ser l'actual alcaldessa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia