Successos

Societat

Els secrets ja publicats

Un projecte de l'artista Pau Faus dissenya una ruta turística per mostrar aspectes diferents de Girona però no revela cap secret que no es conegui

‘Els secrets de Girona', la ruta turística alternativa dissenyada com a part d'un projecte artístic de Pau Faus, que no es va arribar a exposar al centre d'arts visuals Bòlit, com era previst, després de les queixes d'un usuari, es va poder fer dissabte dins dels actes del VI Memorial Sebastià Salellas. Per Setmana Santa, s'havia fet tres vegades la ruta per a turistes, però el Bòlit va declinar de fer-ne l'exposició arran de les queixes que va fer arribar a l'Ajuntament un guàrdia urbà de Barcelona que va assistir a un dels recorreguts i que, a banda d'arrufar el nas perquè un apartat de la ruta està dedicat al suïcidi d'un pres a la garjola de la policia de Girona, tampoc no trobava adequat que la guia només guiés en castellà. Dissabte, amb un públic no forà i ben coneixedor de la realitat gironina, Pau Faus i la guia van fer el recorregut segons el guió previst i exclusivament en català. La ruta sobre els secrets va arrencar al passeig Canaletes amb una explicació sobre el pla de remodelació urbanística de la ciutat planificat fa 30 anys. Cap secret. La caminada va seguir fins al Pou Rodó per mostrar, amb fotos retrospectives incloses, com el barri xino on havien treballat 200 prostitutes ha esdevingut el barri benestant, agafant de referent de l'obra de Gerard Bagué La Girona pecadora i algun retret perquè una “glamurosa creperia” ha adoptat el nom d'un llegendari bordell: La vedette. La guia va conduir la vintena de seguidors fins a la casa Pastors, per recordar la polèmica de l'adquisició de la caríssima col·lecció Santos Torroella que s'hi exposarà. Cap secret revelat ni cap referència als milers de judicis que han vist les pedres de la casa Pastors com a seu de l'Audiència de Girona. Pujada a les escales de la catedral (cap menció al cas del jove advocat que les va baixar en cotxe i va acabar a judici) i cap als murs de La Sopa, entitat que va gaudir dels elogis de la guia per ser l'única que no havia retallat i que manté àpats diaris per a un centenar de persones i 80 llits ocupats sempre. Elogis que una de les seguidores va replicar: “Han retallat els serveis i els educadors.” La guia no ho sabia i en va prendre nota. I cap a la plaça mirador del costat de La Sopa per explicar el cas del noi penjat a les garjoles a través d'una cronologia del que va ser publicat als diaris. Cap secret revelat. D'allà a la Rambla, davant del Santander, “el banc més ric d'Espanya”, per explicar les dades dels desnonaments. La plaça del Vi va ser el següent escenari per exposar que havia estat el punt de protesta per l'expulsió al Marroc de l'Aziz, activista de la PAH. I final de viatge a la plaça Catalunya: lloc d'acampada del 15-M i on hi ha instal·lada una càmera que vigila els moviments. Una ruta alternativa a les convencionals dels turistes però que no aporta cap dada que no hagi estat publicada i difosa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia