Societat

CARLES ARMENGOL,

SECRETARI GENERAL DE LA FUNDACIÓ ESCOLA CRISTIANA DE CATALUNYA

“És inaudit que un tribunal es pronunciï en temes pedagògics”

“L'escola en català està amenaçada per les polítiques recentralitzadores del govern espanyol”

“La presència del castellà no és una qüestió política”

El secretari general de l'Escola Cristiana de Catalunya, Carles Armengol, que avui serà entrevistat a El Punt Avui Televisió, consciencia del retrocés jurídic que estem vivint i de les repercussions que aquest suposa per a l'educació.

Per què és important donar suport actiu a l'escola en català?
Perquè, malgrat els anys d'autonomia, l'escola en català està amenaçada per les polítiques recentralitzadores del govern espanyol i pels canvis de criteri de determinats tribunals. Hi ha un clar retrocés en la concepció plurinacional i plurilingüe de l'Estat, que es manifesta particularment en el món educatiu.
Què pensen de la imposició per part del TSJC d'un 25% d'hores en castellà a les aules? 
És un fet inaudit, fruit d'aquest retrocés jurídic en què som, que un tribunal hagi de pronunciar-se sobre qüestions pedagògiques. Encara més sorprenent és que el mateix tribunal dicti el percentatge d'ús d'una determinada llengua que s'ha d'utilitzar a l'aula, prescindint dels criteris dels professionals de l'ensenyament.
S'ha d'introduir el castellà a les escoles com a llengua vehicular i d'aprenentatge? 
La presència del castellà no és –ni s'ha de plantejar mai– com una qüestió política ni de drets. Allò que té un consens social clar és l'objectiu: que els alumnes acabin l'escolarització obligatòria amb un bon coneixement del castellà, del català i altres llengües i matèries. L'ús del castellà ha d'estar subjecte a aquest objectiu. On sigui necessari reforçar-ne l'aprenentatge per assolir l'objectiu se'n pot plantejar l'ús també com a llengua vehicular en determinada proporció. La realitat sociolingüística dels centres i els criteris pedagògics han de marcar l'actuació a seguir.
Què esperen aconseguir amb la cercavila del 14-J convocada des de Som Escola?
El 14-J ha de servir per evidenciar la unitat del món educatiu entorn el model d'escola i l'escalf de la societat catalana envers la seva escola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia