Política

Amb alts i baixos

Els prínceps acaben de celebrar amb naturalitat i un perfil baix deu anys de matrimoni

El 2013 va ser un any ‘horribilis' en la relació, amb Mallorca com a punt culminant

El rei menciona en el discurs el suport de Letícia cap a Felip

La Casa del Rei va desmentir sempre l'existència d'una crisi matrimonial

Letícia buscael seu espai personal amb sortides a concerts i escapades amb amigues de confiança

El rei Joan Carles va dir en el seu discurs de comiat que Felip tindrà sempre el “suport” de la princesa Letícia. L'ús de l'adverbi sempre i d'un “estic segur” no és innocent. A ningú se li escapa que la monarquia no preveu la idea d'un rei divorciat, i abans d'una abdicació ha de quedar ben clar que l'hereu té un matrimoni sòlid. Però feia falta la precisió? La veritat és que sí.

El 22 de maig els prínceps celebraven una dècada de l'intercanvi d'aliances amb perfil baix. Tan sols es van enviar dues imatges oficials d'ells amb les dues nenes i hi va haver un miniretrat públic aprofitant una visita a l'exposició d'El Greco de Toledo. Per acabar-ho d'arrodonir, la parella va sopar cuscús en un restaurant cool però senzill. Tanta calma es va interpretar com un desig de normalitat en una data que té més rellevància privada que pública, tot i que una mica de focs d'artifici haurien encantat a la premsa rosa i de retruc haurien espantat els fantasmes d'un any horribilis, amb tants rumors de desavinences que hi ha qui suggereix que eren un dels motius pels quals el rei no feia el pas de l'abdicació.

El 2013 no va ser fàcil. La publicació de secrets íntims de la vida de Letícia per part del seu cosí David Rocasolano, sumada a l'erosió familiar que provocava en la casa reial l'evolució del cas Nóos (ella va ser pionera a establir un tallafocs amb els Urdangarin), va augmentar els seus desitjos, sempre presents, de buscar el seu propi espai personal. Es van incrementar les sortides a concerts de rock i les escapades amb amigues o amb la seva germana Telma i el seu ex, Jaime del Burgo; es va estendre l'opinió que només volia treballar els dies laborables, fugint de compromisos que l'obliguessin a apartar-se de les seves filles el cap de setmana; va arribar a descuidar la correcció en el vestit i la relació amb el seu marit es va ressentir. A ell també se'l va veure sortir amb amics.

L'escenificació més clara de la crisi va tenir lloc a l'estiu, quan la princesa va marxar de Mallorca sense el marit i les filles tres dies abans de la data prevista. Si bé ella mai no ha considerat l'estada a l'illa com unes vacances, la fugida en tota regla posava de manifest que de la recerca d'un espai personal havíem passat a estar a un pam d'una possible separació. No seria el primer cas. Lady Di, a qui la reina Sofia va fer d'amfitriona a Marivent quan era la dona de Carles, va aconseguir el seu títol de princesa del poble passant un viacrucis sentimental.

Les aigües es van anar reconduint a la tardor. Els prínceps van viatjar als Estats Units amb èxit i el 12 d'octubre van presidir junts la desfilada militar en lloc del rei. Però els comentaris van continuar en tertúlies i mitjans. Hi havia qui veia una conspiració contra la princesa orquestrada pels cortesans que donaven suport a l'acostament del rei a la seva filla Cristina. Raúl del Pozo va escriure una columna a El Mundo al gener titulada Avaria dels prínceps, en què posava en relleu que les baralles entre ells dos ja eren públiques i avisava del perill d'una crisi seriosa. La Zarzuela mai no va admetre la situació de crisi, i assegurava que eren alts i baixos normals en qualsevol matrimoni. Darrerament les tornes han canviat. El País parla d'una parella que s'admira i complementa, i que ha format“una família feliç”, i l'Hola ens presenta en portada la seva guia secreta de Madrid.

La situació està més tranquil·la, a punt per fer el relleu, malgrat que en les enquestes d'opinió pública la princesa continuï sent la més mal valorada de tota la família. I això que en aquests deu anys no ha protagonitzat cap error molt greu. Especialment en els últims temps, en què la parella vol dissociar-se com sigui dels Urdangarin. Ni l'origen plebeu, ni la intel·ligència ni l'experiència en el món laboral li han servit per connectar a fons amb el carrer, malgrat que totes les portades on surt arrasen. La vida dels prínceps ven revistes i diaris, però Letícia sembla tan poc inclinada a deixar-se anar en públic com a repetir experiències com la del setembre del 2012, quan va deixar passar la càmera de Cristina García Rodero al seu jardí familiar. Ja veurem si el futur la fa canviar de pensament.

Elionor
ja ha començat a ocupar un lloc d'honor en les revistes. L'Hola li va dedicar la portada completa del 30 d'abril, descrivint detalls de la seva vida (diuen coses com ara que no li costa gens demanar perdó, que té molta classe i que s'assembla al pare en la forma de ser) i del seu estil de vestir, força chic tot i tenir només nou anys. La nena, que ja va fer la seva primera aparició en un acte oficial amb els seus pares fa uns dies, anirà traient a poc a poc el protagonisme a la mare, malgrat que Letícia vol protegir al màxim la seva privacitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia