cultura

Ciutat d'efectes molt especials

Barcelona acull fins diumenge b'Ars, una fira que vol potenciar el sector de les arts i els efectes visuals

“Aquí hi ha molta gent que treballa per a Hollywood”, diu Fèlix Balbas, director de b'Ars

El sector de les arts i els efectes visuals (VFX) per al cinema, la televisió i els videojocs viu darrerament una deslocalització que pot beneficiar les empreses catalanes. Així ho veuen els promotors de b'Ars - Barcelona Internacional Arts & VFX Fair, una fira professional oberta al públic que se celebra a l'Arts Santa Mònica entre avui i diumenge. “Aquesta feina ha canviat molt, abans hi podia haver un gran centre amb mil persones treballant per a un estudi, però ara molta feina s'encarrega a l'estranger. Volem mostrar al gran públic el que fem, que no és tan diferent del que feien els estudis.” Així ho explica Fèlix Balbas, director de b'Ars, fundador de l'empresa Minimo i reconegut especialista en efectes visuals: ha treballat per a Lucasfilm, El senyor dels anells, Harry Potter, Avatar...

“Aquí hi ha molt talent –diu Fèlix Balbas–, i hi ha catalans arreu del món amb ganes de tornar a casa.” Aquesta fira és “una manera d'ensenyar al món que hi ha molta gent d'aquí que treballa per a Hollywood”. Nascut a Itàlia, de mare catalana, Balbas s'ha instal·lat a Barcelona, ciutat amb els ingredients per a un sector potent: “Tot està a punt, només cal connectar-ho.” Creu que cal aprofitar la nostra creativitat: “La tecnologia cada cop és més fàcil, l'important és el talent, i als països mediterranis tenim una cultura gràfica més rica que els anglosaxons.”

La idea de la fira, doncs, és fer “un esforç de comunicació directa entre les escoles d'art, les empreses d'aquí i les companyies estrangeres, sobretot dels Estats Units i Anglaterra, per vendre el nostre talent.” Considera que els canvis del sector ens afavoreixen: “Hi ha una línia cada vegada més directa entre el contingut i el distribuïdor; cal donar importància als creadors, els dibuixants, perquè no els poden substituir amb res”.

Calen projectes

La nova fira té el suport de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. Jordi Sellas, director de l'ICEC, destaca que “talent ens en sobra; aquest és un sector amb una altíssima creativitat, el que falten són projectes”. I remarca la importància del sector: segons les dades del 2011, a Catalunya hi ha 2.029 empreses de cinema, televisió i videojocs, amb un volum de negoci de 1.716 milions d'euros. Llucià Homs, director de promoció dels sectors culturals de l'Ajuntament de Barcelona, destaca que la gent “vol venir a treballar a Barcelona i no és pel clima o perquè sigui una ciutat agradable, és per la quantitat de talent que hi ha”. L'efecte Barcelona no atrau només turistes, també creadors.

Ryan Church, dissenyador de les naus de Star Wars, i Colin Doncaster, guanyador d'un Oscar, són els plats forts d'un programa que inclourà masterclass, conferències, esdeveniments artístics, projeccions... S'espera que el b'Ars rebrà uns 500 professionals i un nombre similar d'estudiants de VFX. Alguns actes i la jornada de diumenge seran oberts al públic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia